Nieuw jaar? Extra aandacht voor de back-ups!

HDD627480-wikiHartelijk welkom in het nieuwe jaar bij ISPtoday. We beginnen het jaar met een vraag. Hoe zit het met de back-ups?

Nee niet de eigen back-ups. We gaan er van uit dat 99,99% van de hosters en providers in dit land daar wel van de hoed en de rand weet. De eigen systemen zijn, via welke mooie oplossingen dan ook, echt wel dus danig ingericht dat er tenminste 1 kersverse kopie voorhanden is. Maar hoe zit dat bij de klanten? Als je een unmanaged dienst levert of focust op simpele shared hosting, weet je klant dan wel dat hij daar zelf iets moet ondernemen? Is dat een well documented feature of ga je er van uit dat iemand die door cPanel of DirectAdmin bladert die settings van zelf tegen komt en begrijpt? En hoe werkt dat bij mail?

Het is erg makkelijk de scheidslijn tussen de taken en verantwoordelijkheden van de twee partijen hoster – klant als iets statisch te beschouwen. Toch kan het helemaal geen kwaad daar wel eens een iets meer pro-actieve rol in te nemen. Begin het nieuwe jaar eens met de klanten niet alleen het beste te wensen, maar ze ook te wijzen op nut, mogelijkheden en risico’s van back-ups.

Er is niet 1, er zijn zelfs 2 redenen waarom je daar nu extra op kunt wijzen. De eerste is: het nieuwe jaar, dus haal weg, wat je niet absoluut meer nodig hebt, maar doe dat op een veilige en verantwoorde manier. De tweede is: hoe heet die wet ook al weer die per heden van kracht is en die tot forse boetes kan leiden? Juist ja. Ook de meldplicht datalekken is een extra reden eens goed te kijken naar de back-ups. … om te zien of die wel veilig worden opgeslagen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.