Nieuwe ‘bouwblokken’ voor cloud-infrastructuur

Een object store is één van de belangrijkste bouwstenen van de cloud. Het stelt applicaties en websites in staat om gemakkelijk files redundant in de cloud op te slaan en deze te managen door middel van een API. Er wordt alleen voor het daadwerkelijke gebruik betaald. Door deze voordelen verwachten wij dat object stores uiteindelijk de meeste file-servers en file-server functionaliteit zullen vervangen.

De Nederlandse hosting industrie zal de bouwstenen moeten bieden waar moderne sites en applicaties gebruik van maken als het mee wil doen aan de volgende fase van de cloud. Object stores zijn één van deze bouwstenen. Hiernaast zullen providers die mee willen blijven doen aan de top van de markt ook diensten als database as a service en load balancing as a service moeten gaan aanbieden.

Op dit moment is er toenemende concurrentie van Amerikaanse providers zoals Microsoft, Amazon en Rackspace. Deze lopen nu vaak voor qua technologie en zeker ook qua schaalgrootte. In sommige gevallen zoals bij Amazon hebben deze bedrijven zelfs een zekere mate van lock-in bereikt door hun eigen API aan klanten te bieden.

Er zijn nu een aantal open source cloud-infrastructuur projecten beschikbaar waardoor partijen snel een public of private cloud kunnen bouwen. Hierdoor hebben providers minder developers nodig om een cloud platform te ontwikkelen en kan er gelijk worden aangesloten bij een breed gedragen API. Wij denken dat het implementeren van een dergelijk platform de enige manier is om de concurrentie met internationale spelers aan te gaan.

Wij hebben de keuze voor OpenStack weloverwogen gemaakt. We hebben ook naar twee andere open source cloud-projecten gekeken, namelijk Eucalyptus en CloudStack. Allen hadden hun voor- en nadelen maar OpenStack heeft verreweg het meeste momentum. Zelfs partijen die geen belang hebben bij een open cloud platform zoals Microsoft en VMware doen er nu aan mee.

Het is belangrijk dat de Nederlandse cloud sector klaar staat om partijen die OpenStack willen gebruiken te faciliteren. Deze kans moet de sector echter snel grijpen. OpenStack geeft grote internationale, partijen ook de kans om snel hun cloud oplossingen uit te rollen en deze zijn daar dan ook al mee bezig. Zelfs HP is nu met een, OpenStack gebaseerd, publiek cloud platform op de markt actief. Om hier tegenwicht aan te kunnen bieden is het belangrijk dat er snel een bloeiende Nederlandse OpenStack community ontstaat en dat klanten de keuze hebben tussen verschillende aanbieders.

Wij geloven dat de top developers die de meest interessante applicaties en sites bouwen steeds vaker om bouwblokken als common API’s, flexibele capaciteiten en object stores gaan vragen. De rest van de developers zal deze trend naar verwachting snel overnemen. De partijen die deze bouwblokken kunnen gaan leveren hebben daadwerkelijk de stap van hostingpartij tot cloudprovider gemaakt.


Lennard Zwart is Managing Director bij CloudVPS. CloudVPS is één van de top cloud providers van Nederland. Vanuit een netwerk dat over drie A-klasse datacentra is verspreid worden vele bekende en veeleisende klanten bediend. CloudVPS heeft een grote public cloud waar flexibel capaciteit kan worden afgenomen. Hiernaast is er veel private cloud en maatwerk expertise.

Bekijk de Cloud VPS Object Store: http://www.cloudvps.nl/vps-hosting/object-store