Nieuwe technologieën leidend voor datacentersector

Wij zijn een ‘Datacenter van de Toekomst’-programma gestart om nieuwe technologieën te gaan testen. Op het gebied van koeling en bijvoorbeeld ook energie-efficiënte stroomvoorziening. Het gebruiken en testen van nieuwe systemen is de enige manier om erachter te komen of een innovatieve technologie daadwerkelijk efficiëntievoordelen oplevert. Dan zijn de effecten goed meetbaar en kunnen ook eventuele nadelen worden uitgesloten, zodat de technologie past in een bedrijfskritische datacenter omgeving.

Samenwerken
Voor de tests gaan we ook Internet Service Providers bij ons Datacenter van de Toekomst programma betrekken, zodat de resultaten van een test goed geanalyseerd kunnen worden vanuit een veeleisende gebruiker. Op dit moment werken we al samen met een overheidsinstantie. Binnenkort zullen we de eerste resultaten van een proefopstelling met een uiterst energie-efficiënte koelingtechnologie lanceren die in samenwerking met deze instantie is gedaan.

Datacenterkoeling
Een efficiënte inrichting van datacenteromgevingen wordt steeds belangrijker.  Op technologisch vlak zie je nu al dat vrije koeling in veel datacenters wordt gebruikt, hoewel hiervoor meerdere mogelijkheden beschikbaar zijn. Diverse soorten van deze systemen worden nu in rap tempo uitgerold in datacenters, gezien daar een directe besparing mogelijk is. Uiteindelijk zal compressieloos koelen de standaard en mainstream zijn voor nieuwe datacenters. Echter, er is nog meer te besparen, en op veel eenvoudiger manieren. Dat willen we inzichtelijk maken. We willen daarmee een extra efficiëntieslag maken, waardoor onze stroomprijs competitief gezien lager uitvalt en ook de maandelijkse datacenter huurkosten omlaag kunnen voor de eindklant.

Energievormen
Efficiëntie in de datacenteromgeving gaat in mijn ogen hand in hand samen met het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en dus met een ontwikkeling zoals duurzame stroomopwekking en het gebruik van groene stroom in datacenters. Onze verwachting is dat er geen tekort zal zijn aan stroom in de toekomst, juist door de sterke groei van duurzame energie die uiteindelijk het grootste deel van alle energie zal leveren in de wereld. Duitsland geeft daarin Europees gezien het goede voorbeeld, door zwaar in te zetten op duurzame energievormen en daarmee een alternatief te vinden voor huidige energiebronnen. Zolang er bovendien ontwikkelingen zijn die de energieopwekking goedkoper maken (zoals bijv. zon-thermische energiewinning in het zuiden van Europa), zal er geen tekort hoeven ontstaan in de nabije toekomst.

Research & Development
De basis van ons bedrijf bestaat uit mensen met een technische achtergrond die maximale technologische efficiëntie uit de datacenter infrastructuur willen halen. Ons ‘Datacenter van de Toekomst’-programma is naar ons idee niet voor iedereen weggelegd, vanwege de benodigde kennis maar ook omdat zo’n Research & Development programma veel tijd en geld kost. Veel datacenter bedrijven bouwen een datacenter op met standaard componenten, wat op zich prima kan functioneren maar op de lange termijn een desinvestering kan zijn. Wij verwachten dat wat wij ontwikkelen – en de technologische efficiëntie die we daarmee creëren – in de loop van de tijd zal worden overgenomen door andere datacenters. Zeker wanneer men eenmaal ziet wat de resultaten zijn.

Outsourcen interessanter
Gelukkig is er inmiddels een groeiende aandacht voor energie-efficiëntie in de datacentermarkt. Niet alleen het energieverbruik, ook de stabiliteit van een datacenter komt dat ten goede. Ik zou daarom ook niet teveel in oude technieken investeren als je een datacenter wilt opbouwen, vooral niet op het gebied van koeling. Verder is het inmiddels vele malen interessanter voor partijen zoals corporates en internet service providers om niet zelf een datacenter te bouwen, maar om dit te outsourcen naar een groot extern datacenter. Wij houden dan ook regelmatig rondleidingen voor onder andere ISP’s en cloud providers om te laten zien wat de huidige mogelijkheden zijn op het gebied van datacenter outsourcing en wat dit voor financiële voordelen kan hebben. Dit is puur educatief en uiteraard om te laten zien waar wij voor staan.Gregor Snip
is oprichter en CTO van Switch Datacenters. Het eerste (energie-efficiënt en groen ingerichte) datacenter van Switch Datacenters is in 2011 geopend en staat in Amsterdam Zuid-Oost, op het knooppunt van belangrijke internetroutes in Europa. .