NLkabel staat stil bij 20 jaar kabelinternet

Eerder deze maand stuurde NLkabel een persbericht waarin aandacht werd gevraagd voor het feit dat 20 jaar geleden het startschot werd gegeven voor eerst internet via de kabel. Om bij dit jubileum stil te staan is een boekje uitgebracht en een website met live gegaan.

Internet via de kabel, klinkt op het eerste gezicht niet als een onderwerp dat thuis hoort op ISP Today, toegang is immers iets heel anders dan hosting. Toch is het iets waarbij de lezer eens stil mag staan. Zonder toegang (acces) via de kabel zou er nooit een markt zijn ontstaan zoals we die nu kennen. Nederland was met kabelinternet dé proeftuin voor de techniek. Het leidde er toe dat we geen monocultuur behielden, zoals in andere landen wel het geval was. Een stevige concurrentie strijd tussen coax en koper is een van de hoofdredenen dat we nu een infrastructuur hebben die al jaren hoog in elke ranking staat en een internetsector (dat is de directe link met datacenters en hosting) die op Europees en zelfs mondiaal niveau hoog staat aangeschreven.

Alleen al dat verhaal is de moeite van het begrijpen waard en “klikken zonder tikken” is daarvoor een nuttig startpunt. Het is daarbij een boekje dat makkelijk leest en waarbij de wc-eend factor opvallend laag is. Sterker nog. Er staat ook in vermeld welke fouten er in het verleden zijn gemaakt. Te snelle groei van de organisaties (lees: explosieve aanwas van klanten) leidde tot chaotische taferelen bij de callcenters en back-office activiteiten. Het beschrijft dat voor de “kabelmarkt” maar wijst er op dat die zelfde fout later is gemaakt door de grootste adsl provider van het land.

Je zou bijna zeggen: zoveel kennis, maar ook anekdotes, daar kun je toch een congres of conferentie van maken. Maar dat zal niet gebeuren vertelde algemeen directeur Mathieu Andriesen. “Er komen geen bijeenkomsten, maar we laten het moment ook niet geruisloos voorbij gaan. We hebben een website met de longread en heel bewust een tastbare versie, een boekje, uitgebracht.”

Bij een sector die 20 jaar bestaat verwacht je dat er veel legacy is. Als hoster hoor je immers regelmatig van klanten die nog in de bezemkast oude servers hebben draaien. Dat soort hardware, zal toch vast nog wel ergens in de netwerken van de kabelaars zitten. Het grappige is dat Mathieu bij die vraag een heel andere begrip hanteerde. “Of er nog legacy in de netwerken is? Ja reken maar. Er zijn aanbieders met nog 25 analoge tv kanalen. Daar zit helemaal geen groei meer in, alleen maar krimp. Dat is een legacy product.

Ook verder in het telefonisch interview viel een paar keer op dat het jargon dat in de hostingsector gebruikelijk is iets heel anders kan betekenen als je kijkt naar toegangstechniek en tv/radio content. A propos telefoon. Daar zit ook een leuk detail aan verbonden. “Kabel is van oorsprong eenweg communicatie. De eerste reden dat tweeweg geschikt te maken was om telefonie te faciliteren. Internet volgde pas daarna, daar was nog minder vraag naar. Dat is compleet omgeflipt. Tegenwoordig is internet belangrijker dan vaste telefonie.”

Over de vraag wat voldoende bandbreedte is en waarom het weinig zinvol is je blind te staren op slechts een type infrastructuur is ook gesproken. Een echt advies voor de lezers van ISP Today wilde Mathieu niet geven. Wij doen dat wel: mocht je de laatste dagen van het jaar nog wat tijd over hebben: lees die longread. Als je liever iets wil hebben om offline te lezen in de trein of op de bank (of om cadeau te geven…) het boek is gratis te bestellen via NLkabel.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.