Nog een reden waarom storage booming business is

HDD627480-wikiAfgelopen weken heeft ISPtoday de lezers gewezen op actuele ontwikkelingen met een Europees tintje. Als je al die berichten naast elkaar legt is er een rode draad zichtbaar. Er lijkt namelijk een link te leggen tussen het afschieten van SafeHarbor, de nieuwe ISO voor clouddiensten en het Europees voorstel voor eensgezind op te treden tegen datalekken in de EU.

Je kunt dit allemaal afdoen met: Europa legt meer regels op en dat is slecht voor de business. Dat is een geluid dat je off the record op dit moment kunt horen uit de mond van medewerkers van een aantal Amerikaanse bedrijven. De meeste grotere ondernemingen en helemaal als het dan ook nog eens gaat om goed geïnformeerde medewerkers laten een genuanceerder geluid horen. Men wil vooral niet met naam en toenaam genoemd worden als tegenstander van het EU beleid. En bedrijven als Dropbox die met enige trots aankondigen gewoon kantoren te openen in de EU dragen ook uit dat zij die regels opvatten als een nieuwe uitdaging.

Daarmee kom je tot het compleet andere soort reactie op die regels, namelijk wat de EU nu doet is nodig om een level playing field (“iedereen gelijke kansen onder gelijke voorwaarden”) te creëren en het ziet er naar uit dat dit goed is voor de business. Voor we precies dat dan goed is? Het verscherpte “toezicht” op privacy en data zal er volgens velen, waaronder IDC, toe leiden dat er meer data in de EU opgeslagen gaat worden en minder blijvend geëxporteerd zal worden. Er zijn zelfs bedrijven die voorspellen dat er ook data teruggaat komen.

Duidelijke zaak dus dat bij die scenario’s de markt voor storage in de EU flink zal groeien de komende jaren. Daarbij komt dan ook nog eens extra omzet omdat die data steeds veiliger (ter voorkoming van datalekken) moet worden opgeslagen. Die additionele omzet komt dan uit software, hardware en natuurlijk uren voor beheer en onderhoud. IDC houdt de lezers voor dat daarvoor een meer dan verdubbeling tussen 2016 en 2019 tot de mogelijkheden gaat behoren (van $811mio naar $1800mio).

De direct aan storage gerelateerde omzetstijging laat zich wat moeilijker bepalen. Dat komt mede omdat we daar te maken hebben met de vervanging van spinning disks voor flash en een markt die sowieso al booming is. Maar toch, alleen al voor de software matige invulling aan de eisen die de EU stelt, zegt IDC dat $258mio naar $1700mio gaan.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.