Nul vertrouwen

forrester-600197De analisten van Forrester hebben eind december een lijstje opgesteld van trends voor de komende twee jaar (“The top technology trends to watch: 2016 to 2018”). Dat heeft weinig aandacht gekregen. Terecht, want de meeste punten zijn al door andere partijen genoemd. Opsplitsing van IT in een deel dat robuust en langzaam, want legacy mag zijn en een deel dat vooral alles op cloud is gebaseerd wordt bijvoorbeeld genoemd. Dat voorstel heeft ISPtoday al eerder voorbij zien komen.

Een punt dat wel origineel is verwijst naar het Zero Trust model. Hiermee is Forrester al langere tijd bezig in de ID en security hoek, maar nu wordt het in de markt gezet als een algemene regel. Het idee er achter zal zijn dat er te veel fout kan gaan. Vertrouwen is daarmee niet meer gerechtvaardigd. De leveranciers en partners kunnen niet meer op de blauwe ogen geloofd worden. Voor alles is bewijs nodig van veiligheid, kwaliteit et cetera. “Never trust, always verify”.

Of we daar blij mee moeten zijn? Het jaar is helaas wat dat betreft niet lekker begonnen. Het gedoe rond de backdoor in Juniper is nog niet voorbij of Fortinet zorgt al weer voor nieuwe ophef. Wat dat betreft lijkt de oproep van Forrester wel juist. Maar moet daarom ook maar direct bij alles en iedereen in de IT die zelfde kritische houding worden aangenomen?

Partijen als Forrester hebben best veel invloed. Niet alleen in de IT ook elders worden de (samenvattingen en persberichten) van de rapportages vaak genoemd en gelezen. We kunnen er dus van uit gaan dat de oproep tot nul vertrouwen op enig moment ook zal doorsijpelen naar reguliere en non-critical hosting of cloud. De vraag wat je daar tegen kunt doen is lastig te beantwoorden. Schouders ophalen als een klant zegt gehoord te hebben dat hij je default niet mag vertrouwen? Meer rondleidingen organiseren? Waarschijnlijk is op de makkelijke kreet van Forrester helemaal geen simpel one-size-fits-all antwoord mogelijk.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.