Onbeperkte data opslag aan de vooravond van de GDPR

Eerder deze maand heeft Amazon de regels voor het gebruik van de dienst Drive aangepast. Dat is een klassieke cloud opslag dienst, oorspronkelijk bedoeld voor foto’s. De nieuwe regels hebben voor de nodige ophef gezorgd, ook in Nederland. Amazon heeft namelijk het begrip onbeperkt uit de specificaties gehaald.

Van wie komt het aanbod

Deze stap moet de lezer zeer bekend voorkomen. Microsoft en KPN zijn twee andere partijen die een vergelijkbare stap niet zo lang geleden ook hebben gezet. Wie zoekt ziet dat dit gedrag eerder regel dan uitzondering is. In bijna alle gevallen is er ook een nadrukkelijke gelijkenis. De partijen die dit doen zijn namelijk allemaal aanbieders waarbij cloud niet hoofdbusiness is. Even los van het feit dat Amazon via AWS en Microsoft via Azure wel heel veel cloud kan bieden, het aanbod komt vanuit een andere afdeling. De Amazon dienst die nu niets meer wil weten van onbeperkt, is onderdeel van het gewone online verkoopplatform. Bij KPN was het een dienst bij een consumenten abonnement.

Voor wie is die dienst er?

Wat verder opvalt is dat, zeker in het geval van Amazon en KPN, de dienst heel duidelijk als iets voor Jan Modaal, de eindgebruiker, in de markt is gezet. Logisch voor elke productmanager die niet verder kijkt dan zijn/haar neus lang is. In beide gevallen is er namelijk bewust voorbij gegaan aan het verschijnsel SoHo, ZZP, Freelance. Voor dergelijke gebruikers is dit soort diensten natuurlijk eveneens een perfecte oplossing.

Het misbruik argument

Zeer voorspelbaar is de argumentatie die alle partijen die de stekker uit onbeperkt trekken hanteren: misbruik van enkelen. Misbruik is daarbij het zo veel mogelijk data opslaan, onbeperkt is immers onbeperkt. Claims als: “1% van de gebruikers maakt misbruikt, en van de nieuwe harde opslag limiet merkt 99% niets” zijn per definitie oncontroleerbaar. Hoe dan ook, er is een constante zoektocht in de markt naar cloud storage met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

Zoektocht en antwoord

De zoektocht naar de beste storage zal voor velen blijven doorgaan. Vooralsnog lijkt het burgers nog steeds te gaan om de laagste prijs per GB (beter TB). Dat er zo weinig Nederlandse of Europese bedrijven mee bieden – TransIP lijkt de uitzondering op die regel – blijft verbazen. Wat ook verbaast is dat nog maar heel weinig Europese aanbieders zijn die de GDPR regels aangrijpen om met een aanbod te komen dat voor de onderkant van de zakelijke markt interessant kan zijn.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.