Onderschat en onbekend in 2017

De afgelopen periode zijn diverse lijstjes over de IT sector verschenen. Opvallende hoogtepunten uit het jaar 2017 en voorspellingen voor 2018 vochten om de eyeballs. Bij de verliezers van het jaar stond niemand stil. Wat ook ontbrak was een lijstje met de meest onderschatte meldingen van het jaar.

Volgen en begrijpen

ISP Today claimt niet alles te begrijpen. Ook voor ons zijn sommige ontwikkelingen onnavolgbaar. Dat geldt bijvoorbeeld voor de koers van de Bitcoins en de afwezigheid van sommige mondiale spelers op de Nederlandse markt. Wat we wel doen is zoveel mogelijk nieuws volgen en daarbij nadrukkelijk verder te kijken dan de obligate berg met persberichten.

Daarom hebben we in 2017 diverse keren gemeend te moeten schrijven over de ontwikkelingen in Azië, in het bijzonder de VRC. Wat daar gebeurt is, tot zo ver het te volgen is, indrukwekkend. In een periode van 12 maanden is die enorme markt wederom flink veranderd. De impact daarvan krijgen we steeds vaker te zien in ons deel van de wereld. De komst van Chinese cloud reuzen naar onze omgeving is geen vraag meer, maar een feit. Dat Nederland niet de fysieke vestigingsplek is blijft jammer, maar het is wel begrijpelijk. Met een thuismarkt van 17 miljoen is het gewoon minder interessant dan de 80+ miljoen die de Oosterburen huisvesten.

Wat ISP Today ook heeft benoemd is de impact van de datacenters hausse in de VRC. De Chinese thuismarkt is inmiddels zo groot en zo veelbelovend dat die de mondiale trends bepaalt. Dat er geen entry level servers meer verkocht worden met een HP logo heeft daar alles mee te maken, de eigen Chinese markt wordt immers steeds meer voorzien van eigen lokale producten.

Aan het eind van 2017 kwam nog een melding die illustreert dat daar heel wat meer gebeurt. Tsinghua Unigroup, bij sommigen bekend als aandeelhouder van WDC, kondigde aan een joint venture te vormen met Lite-On (bij sommigen weer bekend uit het verleden als leverancier van CD/DVD drives). De overeenkomst met een duur van 20 (!) jaar moet er toe leiden dat er in Suzhou een bedrijf komt dat zich exclusief richt op de productie van storage producten voor Chinese datacenters. De kennis de Lite-On inbrengt heeft alles te maken met de productie van SSD’s. Voor de overige geheugen componenten stampt TU voor $30 miljard een fabriek uit de grond in Nanjing.

Autonomie of autarkie

Wat we uit deze en vergelijkbare meldingen begrijpen is dat de VRC heel hard op weg is alles lokaal te laten produceren dat nodig is om internet “as we know it” in de lucht te houden. Dat de deur voor _niet alleen_ Amerikaanse datacenters en clouds daardoor steeds verder dicht gaat is wel duidelijk. Waartoe deze ontwikkelingen kunnen en zullen leiden, blijft het bij autonomie of wordt het autarkie is nog onduidelijk. Wat de impact daarvan is op de EU en Nederland is nog grotendeels onbekend. De eerste aanzetten voor de onvermijdelijke veranderingen zijn in 2017 zichtbaar geworden en op ISP Today genoemd. Voor 2018 zijn vergelijkbare meldingen te verwachten.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.