Onderzoek naar Cloudmigratie, legacy en haast

meritalk640425Spreek over cloud en je zult horen dat er redenen zijn niet die kant uit te migreren. Na deze zin denkt de lezer vast aan argumenten als onbekendheid, onzekerheid en onveiligheid die het proces vertragen of zelfs onmogelijk maken. En binnen dat cluster van excuses is er een begrip dat altijd extra aandacht claimt: legacy.

Legacy, in de vorm van hardware, software of beiden, waarvan de klant 100% afhankelijk is en die zich écht niet laat integreren in een moderne cloud omgeving. Cloudproviders accepteren dat als een valide argument. De prospect heeft deze configuratie, dus een volledige cloudmigratie zit er gewoon niet in. Herkenbaar? Ook wel eens uitgezocht wat daar nu echt waar van is?

De Amerikaanse website Meritalk, deel van de PPP speciaal voor IT heeft onderzoek naar de betekenis en impact van het begrip legacy gedaan. Het is onderzoek betreft dus de Amerikaanse overheid. Toch zijn de uitkomsten ook voor Nederland en wellicht zelfs voor vraagstukken in de private sector interessant. Want om met de belangrijkste bevinding te starten, legacy is om een andere reden een probleem bij cloudmigratie dan velen aannemen. 48% van de 150 overheids IT managers is namelijk op dit moment tevreden met de performance van legacy toepassingen. Aandringen dat dit zsm in een cloud moet slaat, zeker voor deze groep, dus nergens op. Een vendor, cloudarchitect of andere deskundige kan op dat punt dus de plank misslaan met als gevolg dat ook de rest van zijn voorstel niet meer serieus wordt genomen.

Daarmee is nadrukkelijk niet gezegd dat diezelfde IT manager zijn hoofd in het zand steekt. 52% geeft aan dat het handhaven van legacy de kans op security incidenten vergroot. 47% voorziet op termijn performance issues. Maar tegelijkertijd zegt 62% ingeklemd te zijn tussen die zorgen en de eis de mission-critical applicatie in de lucht te houden.

Kortom, het Amerikaanse beeld laat zien dat er een groep is die het nut van migratie naar de cloud wel inziet en dat tot op heden om belangrijke redenen nog niet gedaan heeft. Met een salespitch ga je dit soort partijen niet over de streep trekken, want zij hanteren vooral een hele andere tijdschaal. Wat daar nodig is is minimaal laten zien dat je als vendor niet uit bent op snel resultaat. Daarmee voldoe je ook aan iets dat zeker voor IT in het cloudtijdperk geldt – je werkt aan het opbouwen van een vertrouwensbasis. En dat kan zoals bekend nooit gepaard gaan met haast.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.