Onderzoek naar impact van DDoS aanvallen

A10-IDG-ddos-onderzoekHet Amerikaanse A10 Networks heeft begin deze week een onderzoek gepresenteerd (PDF) dat het dor IDG heeft laten uitvoeren. A10 heeft zo te zien geen fysiek point of sales in Nederland en het onderzoek beperkt zich uitsluitend tot de Amerikaanse markt. Kan het dan wel nuttig zijn voor Nederlandse bedrijven die meer willen weten over het verschijnsel DDoS?

Er staan in de 15 slides behoorlijk wat hints die A10 Networks goed zullen uitkomen. Als je die verhulde WC-eend quotes negeert blijven er best wel leerzame feiten over, ook al gaat het om een andere markt. Dat 29% van de ondervraagde bedrijven van mening is dat er te weinig intern budget is om beter in staat te zijn DDoS aanvallen af te weten is bijvoorbeeld iets dat je kunt onthouden. De vertaalslag naar de Nederlandse situatie, in het geval van providers, is simpel: het (geheel of gedeeltelijk) vertrouwen op de collectieve kracht van Nawas is zo gek nog niet.

Nog concreter zijn bevindingen als: hoge aandacht voor “data center footprint reduction” – met andere woorden: de machines moeten kleiner worden. Een van de meest voor de hand liggende vragen “wat kost dat nou een DDoS?” wordt niet beantwoord. De echte financiële schade is lastig te bepalen, onder andere omdat je niet weet of er voor de grote aanval (len) al verstoringen waren die tot minder verkeer, transacties et cetera leidde. Wat wel bekend is, op basis van 120 respondenten uit verschillende bedrijven: gemiddeld kreeg men in 2015 15 DDoS aanvallen voor de kiezen, gemiddelde effective downtime 17 uur. Dat laatste cijfer komt wel erg hoog over.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.