Op welke termijn is IPv6 een feit?

Afgelopen dinsdag interviewde ik met stralend weer Jan Willem Broekema, voorzitter van de Internet Society, over IPv6. Ik twijfelde geen moment toen hij voorstelde het interview te laten plaatsvinden op zijn boot. Niet eerder kon het nuttige zo goed met het aangename worden gecombineerd. Vandaag het eerste deel van het gesprek, volgende week het vervolg.

Met een kleine terugblik op de IPv6-dag, praat Jan Willem Broekema ons bij over de praktische issues voor het invoeren van IPv6. “De IPv6-dag was een buitengewoon boeiende dag,” vertelt Broekema zittend aan het roer van zijn boot. “Er was veel belangstelling, ongeveer zo’n 400 man. En dat is een aardig aantal als je bedenkt dat een aantal sessies om twee ’s ochtends begon.”

Niets aan de hand?
“Iedereen was tevreden over de dag. Een ‘sense of urgency’ creëren, omdat er wat moet gebeuren met name op politiek gebied, zakelijk gebied en bij privé-implementaties is prima. Maar als alles goed gaat op zo’n dag, denkt iedereen dat er niets aan de hand is. En er is wel degelijk iets aan de hand. Er is heel veel aan de hand.”

Wat doet mijn ISP?
“Naar aanleiding van de IPv6-dag heb ik mijn internetprovider opgebeld, gezegd ‘Er komt een IPv6-dag aan en allerlei partijen gaan over op IPv6. Wat doen jullie?’ Ik kreeg als antwoord: ‘Nou meneer tegen de tijd dat het belangrijk wordt hoort u van ons.’ En toen dacht ik, die zijn dus niet voorbereid.”

Investeer nu
“Alle spullen zijn er, de hardware en de software. Maar als je te lang met de invoering wacht, dat zal op een moment in een jaar of binnen een paar maanden een enorme investering moeten doen bij iedereen. Als je van de apparatuur bij particulieren opeens een heel groot deel moet gaan vervangen, dan heb je een heel groot leveringsprobleem. Nog even los van de financiën. Dus begin nu met investeren, dan kan je dat over een veel langere periode uitsmeren.”

Investeringsdekking
“Als internetprovider weet je al meer dan 10 jaar dat deze overgang er aan komt. Het zou echt heel bizar zijn dat je daarvoor dan niet de gelden gereserveerd hebt, apart zet en dat je zorgt dat je dat probleem gedekt hebt.”

Gladstrijken haken en ogen
“Ik heb begrepen dat de IPv6-dag er toe heeft geleid, dat er nog best wat haken en ogen zitten aan de huidige invoering. Dat zijn dingen die moeten worden gladgestreken. Aan de andere kant zijn er al vrij grootschalige implementaties geweest, waarvan we weten dat het werkt. Dus er is weinig op tegen op geleidelijk te beginnen met de uitrol.”

Concrete stappen voor ISP’s
“Een internetprovider moet als eerste ‘dubbel’ moeten kunnen draaien. Dat kost geld. Jammer, maar dat is noodzakelijk. Als tweede moet hij bij het bedrijfsleven de infrastructuur gaan vervangen, te beginnen bij de toegang van bedrijven naar de isp. Pas als hij dat gedaan heeft, kan hij zijn klanten uitleggen dat ze aan de achterkant in hun eigen bedrijf ook dingen kunnen veranderen. Daar kan de isp ook geld aan verdienen, daar kan hij diensten op verlenen. Het hoeft niet gratis, dat is onzin. En de derde stap zijn de particulieren. Begin met een proefserie van 200-300 gebruikers die graag mee willen doen en bouw dat langzamerhand uit. Doe dat in de loop van een jaar, dat moet haalbaar zijn.”


Rashid Niamat is sinds 2007 zelfstandig adviseur in strategieontwikkeling, implementatievraagstukken en communicatie trajecten rond e-activiteiten en samenwerkingen. Rashid houdt trouw een boeiend weblog bij over de internetmarkt.