Op zoek naar de Next Killer App

napster-logo630415Laten we eens terug gaan in de tijd.Internet bestond al jaren, maar leek voorbehouden aan een select gezelschap wetenschappers. Pas door initiatieven, in bijna alle landen gerealiseerd door partijen die overeenkomsten hadden met XS4All, om de burgers online te krijgen begon het internet wat meer body te krijgen. Bedrijven – die eerder dan burgers al online waren – kregen snel door dat hier een mogelijk was op een andere manier vraag en aanbod bijeen te laten komen. Voor het echte massale gebruik van internet was dat echter totaal onvoldoende. De gewone consument moest op andere manieren overgehaald worden iets online te gaan doen en daar zijn zakgeld of huishoudgeld aan te besteden.

Wat er nodig was, was een toepassing die – eenmaal gebruikt – niet meer gemist kon worden. Een term daarvoor bestond er nog niet. Vandaag de dag weten we beter: ISPs en hun adviseurs waren eigenlijk allemaal op zoek naar een Killer App. Met dat begrip in het achterhoofd is de stroomversnelling in gebruik rond de eeuwwisseling makkelijk verklaarbaar. De eerste aanzetten voor breedband internet en P2P vormden de gevraagde Killer App tandem. Iedereen kon daarmee zijn muziek- en filmcollectie en cat pictures (ja toch?) maximaliseren en delen. Pas later kwamen de banken met iets op de proppen dat we nu heel normaal vinden: online bankieren. Dat was net als e-commerce iets dat wel wed gepusht, maar een killer app was en is het nooit geweest.

Waarom deze terugblik?
Omdat er een prikkelende opmerking is gemaakt over SDN op Networkcomputing. De stelling daar is namelijk dat SDN van een hype met een hoop herrie is beland in de fase van relatieve stilte en dat het nu langzaam zijn weg moet gaan vinden. Technology Business Research wordt gequote met de voorspelling dat SDN in 2020 wel $12,7 mrd omzet kan betekenen. Dat de adoptie nog niet zo zichtbaar is, komt omdat er 2 technieken naast elkaar moeten bestaan: conventioneel en SDN – dat kost nu eenmaal tijd. Een andere schrijver voor Networkcomputing heeft echter een andere verklaring: SDN is geen killer app. Het is een brede term waar je veel onder kunt schuiven, daar zit voor een deel het probleem.

De andere kant van het verhaal is dat killer apps in de B2B minder lijken voor te komen. Maar daar zou tegen in kunnen worden gebracht dat virtualisering een killer app is. Niemand wil nu nog voor zijn lol terug naar de echte oude tijden. Bij cloud zijn de voordelen inmiddels ook al sterk genoeg om voor de meeste gebruikers omarmd te worden en daarmee te werken als killer apps.

SDN is nog niet zo ver, het heeft – zeker op papier – een hoop voordelen voor de eigenaar annex exploitant van een netwerk, datacenter of infrastructuur. Voor de gebruiker ervan is het echt nog koffiedik kijken. Zolang dat blijft bestaan gaat die groep geen druk uitoefenen op de aanbieder deze schitterende noviteit te gaan voeren en zolang dat er niet is, is SDN het label killer app niet waard.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.