OpenStack geen tijdelijke trend

OpenStack is een ‘cloud operating system’ waardoor verschillende hard- en software van diverse leveranciers in een datacenter met elkaar kan communiceren en waardoor het totaal centraal gemanaged kan worden. OpenStack heeft drie pijlers: Computing, Networking en Storage.

Eenvoudig en flexibel
Het groeiende dataverkeer en de immense maatschappelijke belangen, maken dat het onverantwoord is dat leveranciers op hun eigen eilandje opereren. Door als voortrekker in het ‘Open Daylight-project’ the opereren, hopen wij stappen te maken om steeds meer producten open source te maken. Voor een datacenter betekent dit, dat de beheerder zelf kan kiezen hoe hij zijn datacenter inricht en dus niet gebonden is aan één leverancier. Dit maakt uitbreiding en beheer van datacenters eenvoudiger en flexibeler.

Snel schakelen
Het wordt makkelijker om snel te schakelen wanneer je meer capaciteit nodig hebt, omdat OpenStack ervoor zorgt dat de verschillende hardware met elkaar kan communiceren. Daarnaast maakt het mogelijk om eenvoudig dataverkeer via verschillende servers te geleiden, waardoor grote, plotselinge drukte beter opgevangen kan worden.

Blauwdruk
Een goed datacenter begint, net als het loodgietersnetwerk in een huis, met een goede hoofdkraan. Een goede blauwdruk ontwikkelen voor een datacenter voor de toekomst, het ‘On-demand Datacenter’, is van belang. Gezien de recente ontwikkelingen: explosieve datagroei, maar ook de aanvallen op verschillende netwerken, is de bewustwording van het belang van een goed werkend on-demand datacenter aanzienlijk vergroot.

Noodzaak voor continu schakelen
Wij verwachten dan ook niet dat OpenStack een korte en tijdelijke trend is, maar een belangrijke noodzaak om continu te kunnen blijven schakelen bij de toenemende belasting op datacenters. Men wil sneller schakelen wanneer meer rekenkracht vereist is of terugschakelen wanneer het rustig is, zowel fysiek als virtueel.

Tot slot zijn onze tips:

  • Zorg dat het ‘loodgieterswerk’ van het data center voorbereid is op de toekomstige groei,  geen gebruik meer maken van spanning door middel van Ethernet Fabrics welke automatisch integreert in OpenStack;
  • Voorkom complexiteit door de routing, security en load balancing naar de virtuele omgeving van je datacenter te brengen;
  • Houdt overzicht, door je dataverkeer te leiden en fouten op te sporen. Door voor OpenStack te kiezen ben je zelf veel vrijer welke uitbreidingen je wilt voor je datacenter, zowel fysiek als virtueel.

Eric van Gend is Sales Manager Ethernet Fabrics Noord Europa bij Brocade.