Operation Cyberpaint 2016 – een impressie

opcyberpaint-collage1-630415Zaterdag is in Zoetermeer de derde editie van Operation Cyberpaint gehouden. ISP today had voorafgaand al over dit unieke event geschreven. We sluiten die aandacht – voor dit jaar althans – af met een impressie van de dag.

De deuren van het complex zouden om 10:00 opengaan. Vreemd genoeg waren er luttele minuten later al redelijk wat mensen binnen. Zijn de doelgroepen, de security professionals en zij die het die groep zo lastig mogelijk wil maken, vroege vogels zijn of waren velen gewoon super gemotiveerd?

De sfeer rond de koffie en andere versnaperingen was super gemoedelijk. Niet precies van iedereen weten wie wie is en daar genoegen mee nemen is een van de sterkste punten van opCyberpaint. Het is de enige activiteit (tot zover ons bekend) waar penstesters, rechercheurs, hackers en nog wat “beroepsgroepen” elkaar tegenkomen juist omdat die anonimiteit gewaarborgd is (vandaar dat op de foto’s geen echt herkenbare personen).

Wie niet anoniem waren, dat waren de panelleden. OpCyberpaint begint traditiegetrouw na een rondje koffie met een serieuze discussie. De organisatie heeft daarvoor een aantal stellingen en panel en zaal reageren daarop. Het panel werd gevormd door Astrid Oosenbrug (TK lid voor de PvdA), Rita Verdonk (oud minister), Pieter Cobelens (oud hoofd MIVD) en Godert-Jan van Manen (CTO Northwave). Dat was zonder meer een bijzondere combinatie. Het hoofdschudden bij menigeen in zaal bij het zien van de panelleden – de samenstelling was namelijk geheim gehouden tot de start – sloeg wel om. Het getuigt namelijk toch ook wel van lef om voor ruim 100 zeer kritische professionals te reageren op stellingen als:

  • “Alle politici zijn digibeet”,
  • “Hackers maken Nederland onveilig,
  • “Iedereen met een IT security functie moet gescreend worden” en
  • “Het meldpunt datalekken is een farce”.

Alle stellingen raakten de kern van IT en dat maakt dat dit onderdeel ook voor veel meer mensen interessant is dan alleen “IT security nerds”. Dat zag je heel sterk terugkomen bij de stelling over screening. Door de meningen van het panel en de reacties daarop van de zaal drong toch wel het besef door dat dit een extreem dure wassen neus is. Het lost vooral niets op, omdat andere “risico groepen” totaal buiten schot blijven. HRM afdelingen werden genoemd net zo als de freelancer die vanaf zijn zolderkamer werkt. De mooiste reacties uit de zaal – een die kon rekenen op massale instemming – was dan ook “screening is overrated”. Iedereen in de hostingsector die wel eens met dat issue te maken heeft gehad zal dat wel begrijpen.

Na anderhalf uur – de tijd vloog voorbij – was een aantal stellingen niet behandeld, maar het dagschema was strak en de lunch stond klaar. Daarna was het tijd voor het lasergamen. Zoals we in het vorige artikel aan aanstipten: opCyberpaint was dit jaar lasergamen, om de kans op letsel te verkleinen. Wie op Twitter zoekt, ziet dat wat dat betreft lasergamen evenmin super veilig is. Een aantal spelers heeft – duidelijk met enige trots – foto’s van schaafwonden en blauwe plekken online gezet. Dat zet iets over het fanatisme tijdens het spelen. Wie trouwens denkt dat opCyberpaint een echt mannen ding is: nee dus.  WICS – Women in Cyber Security waren de winnaars van het eerste jaar en vormde ook deze keer weer een ijzersterk team.

Na een paar uur laserschieten sloot dat deel van de dag af met het bekend maken van de winnaars. Very big surprise – iedereen van het winnend team kreeg van sponsor KPN een blackphone kado (!). Het gejoel in de zaal kun je raden. Waardering was er nadrukkelijk ook voor de andere sponsoren. Sponsoren die het mogelijk maakten dat iedereen met een goed gevulde maag weer huiswaarts kon gaan, want een buffet sloot de dag af.

Wanneer de volgende editie plaatsvindt is nu uiteraard nog niet te zeggen. Een ding weten we wel, het is een event waar de kennis van de hostingsector eigenlijk niet mag ontbreken.

 

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.