Oracle versus Cloud – een boeiende strijd

oracle640414Vorige week maakte Oracle teleurstellende kwartaalcijfers bekend met als gevolg dat het aandeel in enkele uren 7% aan waarde verloor. Het positieve nieuws, 34% meer omzet met PaaS en SaaS ten opzichte van het vorige kwartaal viel namelijk in het niet bij de -10% bij licentie verkopen en -24% netto inkomsten in vergelijking met dezelfde periode een jaar ervoor.

Licentie verkopen zijn jarenlang de kurk geweest waar het bedrijf op dreef. Dat de markt steeds minder bereid is bij te dragen aan dat succes werd al langer voorspeld, nu is het echt voor iedereen zichtbaar. De oplossing volgens Larry Ellison: meer inzetten op cloud. Maar liefst 24 nieuwe diensten heeft het bedrijf maandag voorgesteld om de cloudportfolio uit te breiden en beter te kunnen concurreren. Dat laatste is gewoon hard nodig, want hier zien we nog een klassieke voorspelling uitkomen. Het is de voorspelling dat de cloud een disruptive technology is en dat daardoor concurrentie uit een onverwachte hoek zal komen. Ellison heeft dat nu ook toegegeven: niet langer IBM of in mindere mate SAP, maar Amazon en Microsoft en Salesforce zijn de partijen waar Oracle veel last van heeft. Hoeveel last blijkt deels uit deze cijfers: de cloud jaaromzet van AWS en Microsoft is ongeveer $6 miljard, Oracle tikt $2,1 miljard af en staat dus op een forse achterstand.

Slechts naar omzet kijken in de cloudmarkt is, zoals bekend, redelijk riskant. Al was het alleen maar omdat Allison gisteren tijdens de “Oracle Cloud Launch” heeft aangekondigd een prijsoorlog met AWS te starten en sommige diensten tegen een 90% (!) lagere prijs te kunnen aanbieden dan Jeff Bezos. Oracle als prijsvechter? Wat daarvan waar is zal nog moeten blijken, maar het illustreert dat cloud echt alles door elkaar haalt.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.