Over jargon gesproken

stapel-rapportenMaandag werd op ISP Today de case van StorageOS besproken. Een van de claims van het bedrijf is dat het “enterprise class storage solutions” aanbiedt. Dat is best wel een complexe term. De storage specialist heeft daar vast een beeld bij, maar een doorsnee gebruiker die hoort dat zijn provider daarop vertrouwt?

Het gaat hier over jargon, het taalgebruik van een bepaalde groep gebruikers dat betrekking heeft op wat ze gezamenlijk doen. Jargon komt overal voor, bakkers hebben een eigen woordenschat en in de hosting- en cloudsector is het niet anders. Toch is er een verschil tussen de bakker en IT : de leeftijd van de sector. Na honderden jaren zijn grote delen van bakkersjargon opgenomen in de normale taal. Waarschijnlijk weten we van een aantal begrippen niet eens meer dat ze daar ooit mee te maken hadden. IT is daarvoor nog steeds te jong, het is ook nog steeds in verandering. Gevolg is dat begrippen als “enterprise ready” zonder verdere uitleg wel eens verkeerd worden opgevat.

Een actueel voorbeeld zie je nu bij EMC. Er zullen we wel meer zijn, maar deze illustreert wel goed het risico van jargon gebruiken zonder rekening te houden met de kennis en verwachtingen van de partijen die het horen, dat zijn dus prospects en klanten. Het begrip waarmee EMC dochter Virtustream om aandacht vraagt is “enterprise-class cloud”. Enterprise wordt gelijk gesteld aan maximale security, high availblilty en nog een dozijn (!) begrippen. Voor wat ze er precies onder verstaan: kijk maar op die website. Het risico dat je door die claim en opsomming loopt is dat klanten die een andere dienst afnemen het gevoel zullen krijgen dat zij op minder hoeven rekenen of – nog belangrijker – dat er in het verleden minder aandacht aan al die punten is besteed. En dat zijn dan klanten op de Amerikaanse thuismarkt, die in ieder geval nog alle begrippen zullen herkennen.

Wat je ook ziet is dat dit soort begrippen buiten de States met het nodige enthousiasme wordt gebruikt om de eigen producten aan te prijzen. Uiteraard onvertaald en zonder goede uitleg (zei daar iemand *bingo?). Het rondstrooien van dergelijke begrippen, jargon dus, leidt tot een mooie gevulde website of glossy folder, maar het is vooral een valkuil.

Cloud is als begrip nog steeds lastig voor grote groepen (beoogde) gebruikers. Die zijn gewend aan de opbouw IaaS, PaaS, SaaS, weten ongeveer het verschil tussen public en private cloud, maar raken het spoor al echt kwijt bij een opsomming wat allemaal hybride cloud kan zijn. Die groep nu ook nog eens confronteren met een zwaar opgetuigde kwaliteitsclassificatie is gewoon niet slim.

Daarom: jargon is waarschijnlijk onvermijdelijk. Realiseer je dat de toehoorder daardoor op het verkeerde been kan worden gezet. Dat voorkom je door jargon uit te leggen in gangbaar Nederlands.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.