Over mythes en andere vreemde uitspraken in de sector

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Mythology?uselang=nl#/media/File:A_griffen;_side_view_of_the_mythical_beast_Wellcome_V0021376.jpgOp een blog over trends bij cloud verscheen twee dagen geleden een post van Lauren Sell, VP voor marketing bij OpenStack. Het artikel maakte melding van drie mythes over private cloud. Mythes, daar spreek je vooral over in de context van zaken die al heel lang bestaan, dat linken aan het redelijk nieuwe private cloud is best opmerkelijk.

De inhoud van het artikel was verder tamelijk voorspelbaar, het is ook een betrekkelijk eenvoudige manier je punt te maken. Dat Sell wijst op de “mythe dat private clouds duurder zijn” geeft haar alle ruimte aan te tonen dat dit niet het geval is. Verder moet de lezer onthouden dat private clouds niet duur zijn en dat containers alles behalve het eind van private cloud “as we know it” betekenen.

Onze internet mythes of urban legends

Het zijn drie punten die ook zonder het begrip “mythe” wel begrepen worden, maar de term blijft wel lekker hangen. Het geeft zelfs aanleiding na te denken wat de andere mythes in de sector zijn. Een mythe kan ook een broodje aap, annex urban legend blijken te zijn, maar dat is een heel ander verhaal. Terugbladerend door het archief van ISP Today valt op dat het begrip slechts in 1 van de 1776 artikelen voorkomt. Dat is het geval in een – nog steeds zeer lezenswaardig – artikel van Arnoud Engelfriet. Zoekopdrachten ingeven levert nog minder op, wat je dan vooral terugkrijgt is informatie hoe mythes, hoaxes, urban legends, via internet een nog langer leven hebben of weer nieuw leven ingeblazen krijgen.

Toch is het iets te makkelijk om dan maar te concluderen dat het er in de sector zo volwassen aan toe gaat dat niemand het in zijn hoofd haalt zaken te roepen of delen die onjuist blijken te zijn. Wij hebben in Nederland dan weliswaar geen Bill Gates waarvan wordt beweerd dat hij sprak over “604kB will be enough”, wie wat langer meedraait kent pareltjes tegen die minstens zo op lachspieren werken. Zo zijn er clubs die al sinds 2009 de consolidatie van de sector tot een handvol registrars voorspellen om daarmee vooral het eigen bestaansrecht te rechtvaardigen. Dat is niet echt een mythe, al zou je kunnen stellen dat hier de mythe is dat “er iets of iemand is die al sinds 2009 de aanbodzijde van de markt ziet krimpen en dat het een ontwikkeling is die tot op heden slechts weinigen opvalt”.

Een mythe die klopt

Wat – helaas – wel het geval blijkt te zijn is dat veel zaken die een internet gerelateerde mythe zouden kunnen zijn gewoon blijken te kloppen. De claim dat data echt gewist kan worden uit een cloud is daar een voorbeeld van. Er werd beweerd dat dit onmogelijk was en dat [vul maar in] altijd ergens in een woestijn of onder een rots een kopie zou bewaren. Tal van aanbieders gingen en gaan daar hard op in door te beweren dat het voor hun cloud echt wel gold dat weg=weg. Maar sinds het zoveelste datalek waarbij het tegendeel is beweerd en de manipulatie van metadata moeten we wel wat voorzichtiger zijn.

Mythes over internet kunnen sporen van de werkelijkheid bevatten, Dat was zeker niet wat de VP van OpenStack voor ogen had toen zij die term hanteerde en dat is een reden de term met voorzichtigheid te hanteren.

(afbeelding: een Griffen als voorbeeld van een mythologisch verschijnsel via Wikimedia)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.