Overeenkomst opzeggen op grond van een BTW verhoging?

Wij krijgen veel vragen over de aankomende verhoging van het BTW tarief van 19% naar 21%. Een belangrijke en interessante vraag is of een overeenkomst opgezegd kan worden als de dienstverlener zijn prijzen aanpast op de verhoging. Nee, is het korte en duidelijke antwoord, de wet stelt expliciet dat dit niet kan.

In beginsel is het voor de wederpartij mogelijk om een overeenkomst op te zeggen als de dienstverlener na het sluiten van de overeenkomst prijzen wil verhogen. In beginsel, omdat de Wet op de omzetbelasting in artikel 52 een uitzondering heeft geformuleerd. Deze uitzondering ziet specifiek op prijsverhogingen als gevolg van een BTW stijging.

Het artikel stelt dat, wanneer er een BTW verhoging plaats vindt, prijzen na het sluiten van een overeenkomst aangepast mogen worden om deze verhoging te verrekenen.

Een BTW verhoging is dus onvoldoende grond om een overeenkomst op te zeggen, hoe vervelend een prijsverhoging ook kan zijn.Peter Kager
is juridisch adviseur certificering bij ICTRecht. Hij is specialist in het certificeren van webwinkels op naleving van de wet en de Thuiswinkel.org-voorwaarden.

Dit artikel verscheen op 23 augustus 2012 op de blog van ICTRecht en is met toestemming overgenomen op deze website.

About the author

Avatar

Peter Kager is juridisch adviseur bij ICTRecht. Hij houdt zich bezig met alle juridische aspecten van e-commerce. Van kopen op afstand, domeinnamen, cookies en privacy tot de juridische aspecten van webdevelopment en hosting. Daarnaast past Peter deze aspecten ook breder toe en adviseert hij uiteenlopende dienstverleners op het gebied van digitaliseren, samenwerken en het sluiten van contracten.