Past VOIP in een hostingportfolio?

retro-phone630416Naar aanleiding van dit artikel over de slinkende belangstelling voor vaste telefonie werd de opmerking gemaakt dat dit wellicht verklaarde waarom telco’s nu ook meer oog hebben voor hostingdiensten.

Dat leidde tot de volgende stelling: Vaste telefonie is lang een terrein geweest waar hosters niet mee te maken hadden. Spraakdiensten waren immers het exclusieve terrein voor de grote telco’s. Inmiddels is door VOIP et cetera de ouderwetse telefonie steeds makkelijker te vervangen voor moderne, maatwerk en op IP gebaseerde oplossingen. Hosted VOIP is daarmee een dienst die eigenlijk ook door reguliere hosters en providers (dus niet telco’s die hosting aanbieden!) kan worden aangeboden.

Deze stelling is voorgelegd aan een aantal providers met daarbij de vragen:

  • zie jij voor jou bedrijf VOIP diensten als een zinnige uitbreiding van het hostingportfolio?
  • zou je het positioneren als een hostingdienst of echt iets anders?

Van de 5 aangeschreven reageerden Digistate en Oxilion binnen 1 dag, Bit volgde met enige vertraging.

Marin van Digistate:
Op dit moment zie ik VOIP nog niet als een uitbreiding van ons dienstenportfolio. Dit heeft overigens te maken met ons dienstenportfolio waarin wij ons echt richten op (maatwerk) hosting voor complexe webapplicaties. Ik sluit niet uit dat wij in de toekomst wel VOIP gaan opnemen in ons portfolio.
Samen met onze Online backup dienst zou dit een goede oplossing kunnen zijn voor onze MKB klanten.
Ik zou de dienst echt positioneren als “Telecom dienst”. Ik denk dat een gemiddelde MKB’er toch op zoek gaat naar een Telecom of een VOIP dienst in plaats van VOIP te gaan zoeken onder de hostingdiensten, voor ons als hosters is dit (technisch) misschien wel een dienst zie samenhangt met hosting, de eindklant ziet het denk ik toch anders
.

Sebastiaan van Oxilion:
Ik verwacht niet dat Oxilion weer VOIP diensten gaan verkopen. We hebben dat in het verleden gedaan met VOIPstore.eu. Commercieel was het weinig succesvol. Ook operationeel hadden we issues, we gingen ineens hardware leveren en garantie daarop bieden. Hele andere business. Daarbij denk ik dat het voor partijen die wholesale verkopen veel interessanter is en wij daar uiteindelijk ook niet tegenop kunnen concurreren. Wij bedienen meer een niche-markt.
Als we het zouden doen, en dat is dan op basis wederverkoop, dan zou ik het positioneren als add-on op je bestaande hostingdienst. Puur VOIP los verkopen is niet iets wat wij als hoster moeten willen.

Larissa van BIT
BIT biedt al geruime tijd VoIP-diensten aan. Naast de datacenterdiensten die BIT levert, leveren wij ook internettoegang op eigen locaties van klanten. We leveren SIP/AIX-trunks op onze internetverbindingen en datacenterklanten kunnen we (managed) VoIP-centrales leveren.
VoIP is voor BIT zowel een aanvulling op internettoegang als op een hostingdienst. Hoewel VoIP op de eigen internetverbinding écht wel al gemeengoed is, merken we dat het als hostingdienst nog veel minder geaccepteerd wordt. Zoals we dat lang geleden met e-mail zagen waarbij bedrijven dat in eerste jaren toch graag in-house hielden, zien we nu hetzelfde voor VoIP gebeuren. Wij denken echter dat op termijn bedrijven ook VoIP vaker als hostingdienst zullen willen afnemen.
De trunks kopen we in bij een gespecialiseerde partner, het beheer op managed VoIP-diensten doen we zelf. Daarnaast is BIT de distributeur voor Kerio in de Benelux. Kerio Operator is een op Asterisk gebaseerde, eenvoudig te beheren PBX. Voor zowel de managed als de unmanaged diensten gebruiken we (afhankelijk van de gewenste functionaliteit) Asterisk of Kerio Operator.

Het is aardig te zien hoe uiteenlopend de reacties zijn. Als je hier een conclusie aan wil verbinden is het wel: VOIP leveren is niet iets dat je zomaar moet doen. Net zoals je kunt stellen dat hosting vreemde kost blijft voor telco’s kun je ook claimen dat VOIP bij hosters vragen oproept. Dat de positionering door alle drie expliciet wordt genoemd is daarvoor een serieuze indicatie.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.