Peering: de basis – Internet Exchanges

DEEL 2 – In mijn vorige blog heb ik het concept ‘peering’ in het kort beschreven en werden de voor- en nadelen van public en private peering besproken. In deel twee van mijn blogserie gaan we dieper in op de meest kosteneffectieve vorm: public peering.

Internet Exchanges

Public peering wordt mogelijk gemaakt via Internet Exchanges (afgekort: IX) of internetknooppunten. We hebben hier vorige keer al wat aandacht aan besteed, maar laten we deze netwerkplatformen wat meer in detail bekijken.

Een IX is een fysieke infrastructuur die door een Internet Exchange Provider (IXP) ontwikkeld, gebouwd en onderhouden wordt. Er zijn twee soorten IXPs: commerciële organisaties en verenigingen met leden. Via een IX kunnen Internet Service Providers (ISPs) rechtstreeks met andere netwerken verbinden om dataverkeer uit te wisselen, waardoor de behoefte aan een netwerk van een derde partij kleiner wordt. Op deze manier worden kosten en latency aanzienlijk verminderd en potentiële knelpunten vermeden. Het peering-proces is gebaseerd op overeenkomsten, waarin meestal staat dat dataverkeer vrij uitgewisseld mag worden, zonder dat hiervoor extra kosten in rekening worden gebracht.

Vaak bestaat de fysieke infrastructuur van een IX uit één of meerdere netwerk-switches. Als een IXP-vereniging operationele kosten maakt, worden deze verdeeld over de leden (alle deelnemende ISPs). De meeste IXP-verenigingen brengen de leden ook een vast bedrag in rekening op basis van het poorttype dat ze gebruiken. Commerciële IXPs hebben allerlei andere regelingen om kosten te dekken en inkomsten te genereren.

Een leuke wetenswaardigheid over het ontstaan van deze onafhankelijke Internet Exchanges is dat de eerste commerciële IX (met de toepasselijke naam ‘Commercial Internet eXchange’, of CIX) in 1991 mede werd opgericht door William L. Schrader, de huidige CEO van LeaseWeb USA. Destijds werden de grote Internet-netwerken gefinancierd en gereguleerd door de Amerikaanse overheid. Door de gezamenlijke inspanningen van enkele internet pioniers werd in de vroege jaren negentig een onafhankelijke IX gecreëerd. De oprichting van deze IX heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Internet zoals wij dat vandaag de dag kennen.

IX-verbindingen onder de loep
Internet Exchanges hebben meerdere Points of Presence (PoPs) in grote colocatie-faciliteiten, zoals datacenters. Als een netwerk verbinding wil maken met een IX en aanwezig is in het gebouw waar de IX-PoP zich bevindt, kan de verbinding tot stand gebracht worden met korte vezelkabels.

Wanneer het netwerk dat verbinding wil maken met een IX zich geografisch niet in de buurt van een IX-PoP bevindt, dient er een externe verbinding gemaakt te worden. Dit kan via glasvezelkabels, maar meestal zijn hiervoor technologieën als DWDM vereist. De prijs van dergelijke verbindingen kan in sommige gevallen oplopen tot 5.000 euro (of zelfs meer). Waarom kost het zo veel? Een voorbeeld: Om een ​​signaal over lange afstanden te dragen, dient men voor sommige technologieën na elke 100 kilometer dure apparatuur te installeren. Deze apparatuur moet worden ondergebracht in beveiligde omgevingen met onder meer back-up accu’s en noodstroomaggregaten. De kosten kunnen op die manier behoorlijk oplopen indien een aansluiting op een afgelegen locatie moet worden gemaakt.

Aansluiten op een IX
Om de peering-kosten voor iedereen zo laag mogelijk te houden, zijn wij voor het LeaseWeb netwerk voortdurend bezig met het beoordelen en toevoegen van nieuwe Internet Exchanges – evenals opties voor Private Peers. Alleen op deze manier kunnen servers die bij ons zijn onderbracht gebruikmaken van de meest optimale verbindingen (waaronder vele redundante verbindingen) met minimale latency en de hoogst beschikbare bandbreedte. Bij het opzetten van een peering-verbinding met een Internet Exchange zijn er verschillende zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Afstand tot de IX: De afstand beïnvloedt de prijs, omdat de kosten van de verbinding stijgen wanneer de afstand tussen het netwerk en de IX toeneemt.
  • Aantal leden: Wanneer een IX meerdere deelnemende netwerken heeft, neemt het aantal locaties dat kan worden bereikt toe en kan meer verkeer worden uitgewisseld tegen een lagere kostprijs. De grootste Internet Exchanges hebben zelfs meer dan 500 leden.
  • Poortprijs – IXs hanteren onderling verschillende poortprijzen (sommigen zijn zelfs gratis). Bij de grotere IXs varieert de prijs van een 1GE-poort tussen de 250 en 500 euro terwijl een 10GE-poort varieert tussen de 1.000 en 2.500 euro.

Dit is eigenlijk slechts het topje van de ijsberg, er is nog veel meer over peering te vertellen. In de volgende blog zullen we onder andere kijken naar transit providers. Aarzel in de tussentijd wederom niet om vragen te stellen of een reactie achter te laten.Grzegorz Janoszka
is Network Design Engineer bij LeaseWeb en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de implementatie IPv6 bij de internationale hostingprovider.