PernixData verdwijnt Nutanix wordt groter, maar wat is the bigger picture?

age-of-disruption630415Maandagochtend stond ISP Today stil bij de trend dat IT bedrijven inzien dat het hebben van een beursnotering naast kosten ook de nodige operationele nadelen met zich meebrengt. Dat zou je zonder meer een ontwikkeling mogen noemen die de moeite van het doorgronden waard is. Je komt dan vanzelf uit bij financiering van groei en overnames: met de historisch lage rentepercentages is de gang naar de beurs wellicht niet eens meer nodig. Als je in de goede hoek zit zijn er zat legale mogelijkheden te verzinnen om aan geld te komen.

En dan maandagmiddag. Het is nog duidelijk voorbeurs in de VS als bekend wordt dat Nutanix twee concurrenten, PernixData en Cliam.io opslokt. De tech pers neemt het bericht over, beschrijft de operationele voordelen (een groter deel van de storage koek en meerdere segmenten in die keten et cetera). Niemand staat stil wat de impact zou kunnen zijn voor de bedrijven die wel beursgenoteerd zijn, zoals Cisco waar Nutanix sinds kort een wat moeizame relatie heeft. Deze ontwikkeling kun je ook als trend zien, namelijk als mogelijk bewijs dat je als start-up niet meer afhankelijk hoeft te zijn van partnering met de gevestigde orde. Om meters te kunnen maken moet je misschien juist kiezen voor innige samenwerking met partijen die vooral ook jong zijn en geen last hebben van lastige aandeelhouders en gevestigde werknemerbelangen die echte kennisuitwisseling van heel anders invullen.

Zet deze twee trends dan nog eens naast elkaar. Wat zie je dan? Links gevestigde orde, beursgenoteerd en veelal defensief bezig. Rechts, alles wat dat niet is, weet te groeien en nadrukkelijk afstand neemt van die gevestigde orde.

Toen iedereen doorkreeg dat cloud geen eendagsvlieg was maar de IT sector grondig op de huisvesten zou laten schudden, was al snel de verwachting dat samenwerking key zou worden voor elke overlevings- en groeistrategie. Met de tweedeling die je nu ziet ontstaan werd door bijna niemand rekening gehouden. Het blijft een mooie tijd: the age of disruption.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.