Pi.lab conferentie wijst op grote valkuil bij BigData

bigdata-ajunior1-pilab Vrijdag 12 december vond in Utrecht de 4e PI.lab conferentie plaats. Net als voorgaande edities is dat het moment waarop het Privacy en Identity Lab laat zien wat het afgelopen jaar is gedaan. Daarnaast waren er presentaties en debatten. Op die manier konden de aanwezigen de eigen kennis updaten en met de specialisten op het podium en in de zaal in discussie gaan.

Dat klinkt misschien niet zo spannend. Gelet op de geringe vertegenwoordiging vanuit de IT sector lijkt het programma die doelgroep niet op voorhand te hebben geprikkeld langs te komen. Dat is om meerdere redenen wel jammer. Een van die redenen was het “college” dat Arnold Roosendaal, werkzaam bij TNO, hield. Dat was een kritische kijk op het begrip Big Data.

Big Data is de modieuze kreet waar we allemaal wat mee moeten. Dat is althans wat analisten en vendors ons willen doen geloven. Nou dat verhaal is na vrijdag wel toe aan een bijstelling. Kijk maar eens goed naar wat op de slide staat. Wat daar staat kun je 100% vertalen naar de business van een provider of datacenter. Stel jij gaat investeren in hardware en support voor klanten die aangeven dat ze heel veel gaan doen met Big Data. Stel dat die klanten niet hebben nagedacht over de juridische inbedding van Big Data, niet rekening houden met wat compliant zijn preceis betekent.

Dan is het zeer waarschijnlijke resultaat dat deze bedrijven nooit in een omvang aan Big Data zullen gaan doen als dat ze hebben aangeven. Waarom? Omdat het verzamelen van dat waar nu nog geen bestemming voor is, waar de klant geen specifieke toestemming voor heeft gegeven gewoon niet legaal gaan zijn onder de nieuwe Europese regels voor databescherming (GDPR).

Je kunt die slide lezen als: blind varen op de praat van een hardware vendor alleen was nog nooit zo riskant. Bezint eer ge begint dus. Ook nu weer.

En als je dit eenmaal weet, wat doe je dan met klanten die iets met Big Data willen? Daarmee kun je natuurlijk het gesprek aangaan. Door gezamenlijk te kijken wat compliancy-wise de zwakke plekken zijn kunnen beide partijen de nodige ergernis en erger voorkomen. Alleen al om dat soort inzichten was deze bijeenkomst van PI.lab de moeite van het bezoeken waard.

De presentaties worden later deze week media januari 2016 online gezet.

Update 26 januari: de slides en presentaties staan online.

(EDIT1: taalfouten aan downloads komen later beschikbaar)
(EDIT2: Link naar downloads)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.