Pleidooi voor IDN

Lange tijd was IDN het onderwerp waarmee je een groot deel van de hosting community op de kast kon jagen. Het idee dat een domeinaam onder .NL tekens kon bevatten die niet in het gewone alfabet of de cijferreeks 0-9 voorkomen was voor velen totaal onacceptabel.

Zorgen om de veiligheid en technische uitdagingen zorgden ervoor dat .NL zichzelf heeft onderworpen aan kunstmatige beperkingen. Jammer voor personen en bedrijven met namen die wat minder regulier Hollands of Engels zijn, die moesten uitwijken naar een alternatieve schrijfwijze. De discussie heeft na een eerste debatsessie nooit meer enige serieuze omvang gekregen, er was op ander vlakken genoeg werk aan de winkel. Dat wil overigens niet zeggen dat IDN op “Nederlands grondgebied” onmogelijk is. Met de komst van .FRL is er voor iedereen die onder het Friese TLD vlag wil varen een mooi alternatief gekomen. Maar los van de ontwikkelingen in Friesland is er over IDN weinig te melden in Nederland.

Dat wil zeggen, tot begin van dit jaar. Per januari 2018 heeft Bulgarije namelijk voor een periode van 6 maanden de voorzittershamer van de EU in handen. Gebruikelijk is dat elke lidstaat die deze rol vervult wordt overladen met lobby verzoeken. Letterlijk de hele lobbywereld wil namelijk dat er aandacht komt voor iets dat zijn verschrikkelijk belangrijk vinden. En raad eens wie tot die groep lobbyisten kan worden gerekend: ICANN. ICANN heeft het voorzitterschap van Bulgarije aangegrepen om met anderen IDN te promoten binnen de EU. Dat lijkt opvallend, maar het is vooral een logische stap, in Bulgarije wordt namelijk het Cyrillisch schrift gebruikt en dat is zoals bekend iets heel anders.

Het lobbytraject is vrij overzichtelijk. Twee weken geleden is tijdens een ontbijt-debat in het EP gebouw onder leiding van de voormalige Commissaris Viviane Reding gesproken over de rol die Internet kan en moet vervullen om bedreigde talen te beschermen. Een belangrijke rol in de anderhalf uur durende sessie speelde het door EURid en UNESCO opgestelde rapport over IDN, dat een pro-IDN oproep aan de EU doet. Facebook was een van de sprekers en werd deze keer op positieve wijze benaderd, het social media bedrijf ondersteunt (net als Google) meer dan 100 talen.

Een week later verscheen de website Euractiv, waarschijnlijk het bekendste platform voor EU nieuws, een special over bedreigde talen en internet. Het noemt Bulgarije als een van de landen die nu nog op een achterstand staat, maar stelt IDN daar drempelverlagend kan zijn. Euractiv haakt daarbij keurig in op het eerdere ontbijt en laat alle betrokkenen aan het woord. Ook aan het woord komt de woordvoerder van ICANN, met een voorbeeld waarom het ondersteunen van andere taalsets, zoals het Cyrillisch, zo belangrijk is. Wat eigenlijk nog veel interessanter is was de claim van de Facebook spokesperson. Die stelde dat 79% van de Facebook gebruikers in de EU een andere taal gebruikt dan het Engels “including Sardinian, Corsican, Breton, Welsh, Irish and Basque”. DHet zijn mooie exotische voorbeelden, maar het percentage zal vast meer indruk maken op politici en beleidsmedewerkers in Brussel. Hoewel een exotische taal niet per se afhankelijk is van IDN, zal door de aandacht voor taal IDN de komende periode weer ietsje hoger op de Europese agenda staat.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.