Reacties uit de markt op onderzoek “cloud overprovisioning” 1/2

Vorige maand verscheen een onderzoek van TSO Logic, een bedrijf dat adviseert over de juiste omvang van cloud en on-premise omgevingen. Een van de bevindingen was dat in maar liefst 84% van de gevallen sprake is van over provisioning bij OS instances. Kort door de bocht: bijna alle bedrijven zitten wat IT betreft veel te ruim in de jas.

Het is een uitkomst die opvalt en schreeuwt om verdere tekst en uitleg. ISP Today heeft daarvoor een aantal vragen uitgezet in de markt. Twee Nederlandse ondernemers is gevraagd of zij het beeld in de markten die zij bedienen herkennen. De cloudkenners van Weolcan is een van de partijen die de vragen kregen voorgelegd. Het zeer uitgebreide antwoord van Bart Veldhuis geven we hieronder integraal weer.


Uit twee* onderzoeken blijkt dat veruit de meerderheid (>80% volgens SiliconAngle research) van de virtuele servers in de cloud meer capaciteit heeft dan strikt noodzakelijk. Let-op we hebben het hier over IaaS, dus instances of virtual servers. Blijkbaar vinden organisaties het lastig om de juiste cloudcapaciteit bij de applicatie te selecteren. Wij herkennen de bevindingen van de onderzoekers en zien dat ook bevestigd door ons eigen onderzoek bij onze klanten. Wel is het nodig om eerst de bevinding even te nuanceren; deze onderzoeken worden uitgevoerd door organisaties die software verkopen voor het optimaliseren van de cloudcapaciteit; zij hebben belang bij een hoog percentage want dat verkoopt lekker. Dat een server soms wat ‘ruim in zijn jasje’ zit is niet altijd onwenselijk. Zo is het hebben van minstens 10% vrije ruimte op de harddisk heel prettig en ook een portie beschikbaar werkgeheugen is altijd nodig. De mate waarin deze servers dus over-gedimensioneerd zijn is een belangrijk punt van observatie. Uit onze praktijkervaring blijkt dat er inderdaad 20% tot 25% te besparen is op de maandfactuur bij niet-geoptimaliseerde omgevingen.

Hoe komt deze over-dimensionering tot stand?

Allereerst moeten we constateren dat organisaties nog ervaring moeten opdoen bij het inrichten van de governance van cloud. Met name de financiële governance loopt nog achter waardoor de grip op de uitgaves in cloud (doen we de juiste dingen, doen we die goed en hoe weten we dat) nog onvolwassen zijn. Niet voor niets dat wij bij onze klanten momenteel veel aandacht besteden aan het inrichten van Cloud Governance Frameworks en financieel governance is daar een belangrijk onderdeel van.

De over-dimensionering is dus vaak een resultaat uit het verleden; of omdat de leverancier bepaalde specificaties voorschrijft waar niemand vanaf durft te wijken of omdat een server 1op1 ge-vorklift is vanuit een bestaande omgeving (lift&shift migratie).

Wat is over-dimensionering?

Het correct sizing van de virtuele machines is ingewikkelder dan het op het eerste oog lijkt; zo maken de grote cloud providers van t-shirt sizes (small, medium, large, enz). Wie te groot is voor een medium komt uit bij een large maar dat komt de pasvorm niet altijd ten goede. Daarnaast zijn er verschillende familietypes virtuele servers; sommige zijn geoptimaliseerd voor geheugengebruik; sommigen voor CPU; anderen hebben weer meer opslagruimte of performance of servers beschikken over speciale opties zoals grafische kaarten voor speciale berekeningen. Het kiezen van de juiste familie is dus heel belangrijk. Daarnaast zijn er verschillende generaties servers in omloop. De nieuwste generatie beschikt over snellere processoren, het loont dus ook de moeite om van de nieuwste generatie gebruik te maken.

Wat is right-sizing?

De grote cloud providers leveren vanuit hun services portfolio de mogelijkheid om zelf de kosten te optimaliseren. Deze functionaliteit (zoals AWS cost-explorer of Azure Advisor) wordt steeds verder uitgebreid en kan bijzonder granulair adviseren over het optimaliseren van de servers. Het blijft echter een merk-gebonden advies en dat is precies het vacuüm wat derde partijen zoals Rightscale of Cloudhealth proberen in te vullen. Deze software adviseert niet alleen over het optimaliseren binnen de cloud maar kan ook adviseren om bepaalde applicaties naar een andere cloudleverancier over te brengen omdat de kosten daar lager zijn.

Opruimen

Daarnaast kan deze software ook fungeren als ‘je moeder’ die dwingend adviseert om ongebruikte items op te ruimen en uit te zetten. En daarmee is ook weer een flinke besparing te realiseren. Wij hebben bij klanten wel eens aangetroffen dat 40% van de systemen uit kon of allang opgeruimd had moeten zijn.

Het inzetten van dit soort analysesoftware vraagt wat eenmalige hulp om de juiste parameters te vinden en de rapportages te analyseren. Daarna is het een kwestie van maandelijks bijhouden. Bijkomend voordeel van deze tools is dat ze ook helpen bij het voorspellen van de cloudkosten voor de komende maanden. Wij helpen organisaties met het inrichten van hun Cloud Governance en daarbij hoort ook het inrichten van financiële optimalisatie tools.

*onderzoeken van SiliconAngle en Rightscale

(morgen de reactie van Interconnect)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.