Redundante stroomvoorziening als USP?

BW-stroomaggregaat600360Vorige week maakte The Register melding van een nieuw cloud aanbod van de IBM dochter Softlayer. Kern van het verhaal was dat het bare metal aanbod, draaiend op IBM power8 chips, nu pas beschikbaar komt. Een jaar na de aankondiging, dat klinkt als opmerkelijk laat.

Dat deel van het verhaal, net als de constatering dat het vooralsnog alleen vanuit beschikbaar is in een cloudzone (Dallas09), is voor de Nederlandse markt waarschijnlijk niet zo interessant. Het is de reactie van een van de lezers die aandacht waard is. In het aanbod van deze IBM/Softlayer cloud staat namelijk dat er sprake is van redundant power supplies. Het valt extra op, omdat de verdere specs summier zijn. Waarom staat het er, of anders geformuleerd: zijn er dan bare metal cloud aanbiedingen die van een enkele stroomvoorziening gebruik maken? Een andere vraag die dat oproept: wat verstaat Softlayer onder redundant, is het N+1 of een 2N?

Op zoek naar het antwoord op die vragen – let wel: het is de Amerikaanse markt, de situatie in Nederland niet bekeken – blijkt dat de meeste cloud providers in het gewone aanbod althans weinig informatie verstrekken. Als er de kreet redundantie al wordt gebruikt is de uitleg vooral karig, in de SLA’s die online staan wordt het ook niet beter beschreven. Je moet dus maar afwachten of er mee bedoeld is een UPS, nood aggregaat of compleet gescheiden aanvoer van meerdere leveranciers.

Verder zoekend lijken er twee verklaringen te zijn waarom Softlayer dit punt noemt. Eerste verklaring: bij meerdere partijen zie je vermeld staan als voordeel van cloud boven dedicated, dat bij de laatste nog steeds vaak sprake is van een single power supply. Softlayer wijst daar wellicht op, door expliciet de redundantie te noemen. Tweede verklaring: niet zo lang geleden was Verizon in het nieuws met een stroomstoring in een datacenter waardoor een luchtvaartmaatschappij op zwart ging. Dat nieuws zorgde uiteraard voor de nodige ophef, en waarom zou je daar als concurrent niet “subtiel” op inspelen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.