Remote router-PoP bij internet exchanges

Van de drie grootste internet exchanges in Europa, ontvangt de Londense IX, LINX, de meeste traffic van Amerikaanse bedrijven. Vanwege het alsmaar groeiende dataverkeer in de VS, hebben onze klanten in toenemende mate belang bij een aansluiting op de LINX. Daarom hebben we sinds kort ook een netwerk-PoP in Londen.

Ook plannen we op dit moment bovendien een directe transatlantische verbinding tussen de nieuwe Londense PoP en ons datacenter in de Verenigde Staten (Manassas, Virginia). Ik licht deze ontwikkelingen graag toe in dit artikel.

Voordelen
Het is belangrijk om op verschillende Internet Exchanges aangesloten te zijn, omdat men een aantal voordelen verkrijgt door fysieke routers op remote locaties te plaatsen. Een van die voordelen heeft te maken met de verschillende mogelijkheden die hierdoor ontstaan om private peering op te zetten. Private peering vindt plaats buiten de IX om, door middel van één – of meerdere – directe glasvezelverbindingen tussen de private peers. Belangrijk voordeel hiervan is dedicated poortcapaciteit van en aan beide partijen. Daarnaast verdwijnt er een actief component, de IX hardware, uit de vergelijking tussen private peering en IX peering, waardoor er minder kans is op storingen. Ook biedt een aansluiting op een IX mogelijkheden om lokale traffic af te handelen zonder het twee keer over de long-haul te moeten transporteren. Dit maakt het verkeer vanzelfsprekend sneller. Ook wordt de BGP (Border Gateway Protocol) stabiliteit verhoogd. Dit protocol wordt gebruikt om traffic tussen verschillende providers te kunnen routeren. Wanneer men aangesloten is op een IX verbetert dit de stabiliteit van het BGP, omdat de BGP-sessies lokaal draaien en niet down gaan als de long-haul er uit ligt. Hierdoor kan traffic sneller hersteld worden na een eventuele storing of onderhoudswerkzaamheden. Dankzij aansluiting op een IX kunnen hostingbedrijven tevens transportdiensten aanbieden, zoals VLAN of MPLS.

Peering
Het belangrijkste verschil tussen de Londense Internet Exchange en de exchanges in Nederland zit met name in de verschillende netwerken die hierop zijn aangesloten. Er zijn namelijk veel partijen met de Londense IX verbonden die geen aansluiting bij een Nederlandse IX hebben. Verder zijn er ook technische verschillen per IX, maar die zijn vaak minder relevant. Het belangrijkste voordeel is de uitbreiding van de peering-mogelijkheden.

Toekomstgericht
De groeiende behoefte aan bandbreedte en dataverkeer is naar mijn mening een goede zaak. Dankzij de beschikbare bandbreedte biedt het internet nu wat het jaren geleden al beloofde, namelijk media en informatie die altijd en overal beschikbaar zijn. Door de komst van 100Gigabit ethernet kunnen we voorlopig weer vooruit.

Route-leaks
Een van de meest voorkomende problemen met het internet van nu zijn route-leaks. Netwerkarchitecten en engineers moeten aandacht besteden aan hun route-policies. Door middel van een route-policy kan een netwerk bepalen welke prefixes worden gestuurd aan het internet, en welke worden geaccepteerd voor ontvangst. Dit kan bij de meeste network operating systems door middel van drievoudige beveiliging:

  • Prefix-lists
  • As-path access lists
  • BGP communities

Veel netwerken zijn ingericht om slechts 1 of 2 van deze methoden te gebruiken. Hierdoor kan een simpele fout al leiden tot een route-leak.

Druk maken over opraken IPv4
Een belangrijk issue als het gaat om de netwerkstructuur is het tekort aan IPv4-adressen. Het aantal beschikbare IPv4-adressen is de laatste tijd sterk afgenomen en netwerken maken nu gebruik van de laatste exemplaren. Tien jaar geleden had men nooit verwacht dat IPv4-adressen op zouden raken en zeker niet op zo’n korte termijn. Het werd gezien als een lange termijn probleem, maar niet als iets waarover men zich nu al druk moet maken.

Toename internetgebruik Azië
Daarnaast zijn er nu meer intercontinentale verbindingen die een betere connectiviteit leveren en is er meer redundancy tussen de continenten dan tien jaar geleden. Ook is er nu veel meer activiteit in het Aziatische deel van het Internet. Daar is het internetgebruik dan ook sterk toegenomen.

Remote router-Pop
De Nederlandse markt heeft een volwassen status bereikt en is vrijwel verzadigd. Het is gemakkelijk om connectiviteit te krijgen voor een lage prijs, maar het is tegelijkertijd lastig een keuze te maken aangezien er zoveel concurrentie in de markt bestaat. Een remote router-PoP bij de andere grote internet exchanges als Frankfurt en Londen kan uitkomst bieden.Bastiaan Spandaw
begon zijn IT-carrière als helpdesk support engineer terwijl hij informatica studeerde. Sinds 2002 is hij Netwerk Architect bij LeaseWeb, één van Europa’s grootste hosting providers. Onder Bastiaan’s supervisie is het LeaseWeb netwerk inmiddels verbonden met 30 internet exchanges wereldwijd en nog steeds groeiende.