Safe Harbor afgeschoten … en wat nu?

safeharbor_logo-700300Die vraag zal de afgelopen dagen op heel wat plekken in Europa en daarbuiten zijn gesteld. En niets wijst erop dat het onderwerp snel van de agenda zal verdwijnen. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat bedrijven niet meer zomaar data naar de VS mogen overbrengen voor opslag en of bewerking heeft namelijk in principe een veel grotere impact dan alleen de zaak die aan deze uitspraak ten grondslag ligt, namelijk de strijd van Max Schrems tegen Facebook (Max is trouwens binnenkort in Nederland).

Gelukkig heeft al een groot aantal juristen en advocaten in begrijpelijk Nederlands op de eigen blogs uitgelegd wat er aan de hand. Daarmee kan iedereen, in Nederland althans, zich een oordeel vormen of hij zakelijk gezien (in zijn rol als ondernemer) dan wel als consument (klant van bedrijf dat data in de VS laat verwerken of lid van een social media platform) een probleem heeft.

Wat de uitspraak, de advocatenblogs en natuurlijk alle kranten artikelen ook teweeg zal gaan brengen is dat vooral de IT sector zich geconfronteerd zal gaan zien met vragen. Ook bij eerdere incidenten is dat zichtbaar geweest. Datacenters en hosters, zeker als het internationale aanbieders zijn, kunnen uitgaan vragen van klanten die op hun beurt ook weer met vragen van hun klanten bestookt worden. Of die vragen terecht zijn is weinig relevant en of de vraagstellers niet alles op een hoop gooien (Safe Harbor is echt niet hetzelfde als de Patriot Act) doet er ook niet aan toe.

Aanbieders kunnen twee dingen doen. Achterover leunen en wachten tot de klanten vragen gaan stellen is de makkelijkste optie. De slimmere optie is, en het blog van Leaseweb is daar een voorbeeld van, zelf in actie komen. Dat vergelijkbare berichten uit de sector in Nederland nog schaars wekt wel verbazing, elke marketeer ziet toch ook in dat dit “incident” kansen biedt?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.