Sebastiaan Assink over zijn transfer naar SIDN

IMAG5160-SIDN-KOffie-630360De wereld rond domeinnamen zag er ooit heel anders uit. Partijen die de registraties doorvoerden noemden zich deelnemers en particulieren konden geen .nl-domeinnamen registreren. In die tijd bestond ISPtoday nog niet, er zijn dus geen verslagen door deelnemers van de levendige vergaderingen van deelnemers met het bestuur van SIDN en de minstens zo luidruchtige borrels achteraf.

Toen al waren er medewerkers, van wat we nu registrars noemen, die opvielen. Een daarvan is Sebastiaan Assink werkzaam bij Oxilion, die een zo mogelijk nog grotere bevlogenheid dan de rest van de zaal liet zien als het ging om technische issues. Deze zomer werd bekend dat Sebastiaan zijn toetsenbord bij Oxilion in de wilgen hing en de overstap maakte naar SIDN. Die transfer was reden voor een gesprek in de zon, onder het genot van koffie.

We begonnen met wat hier boven staat, de eerste jaren en de rollen die we vervulden. Met dat als basis stak Sebastiaan van wal: “Het was bekend dat Daniël, mijn voorganger bij SIDN, iets anders ging doen binnen SIDN en dat men op zoek was naar een opvolger. Tijdens een bijeenkomst vroeg ik Michiel hem hoe het daarmee stond, waarop hij reageerde met de wedervraag: heb jij dan interesse? Nee dat had ik niet, maar de vraag liet me niet meer los. Nee, ik wil niet, ik heb een goede functie bij een mooi bedrijf dus waarom zou ik opstappen. Maar toch het liet me niet meer los en na veel wikken en wegen toch de stap genomen interesse te tonen, te solliciteren en de procedure in te gaan. Daarbij heb ik open kaart gespeeld naar mijn werkgever. Ze vonden het natuurlijk niet zo leuk, maar het vroegtijdig informeren scheelde een hoop.”

Toen werd je aangenomen en zat je opeens aan de andere kant van de tafel. Dat lijkt mij een grote stap.
“Het lijkt groot, maar wat ik erg belangrijk vind is dat ik gewoon in de sector ben gebleven. Dat vond ik leuk en dat is in mijn nieuwe functie nog steeds leuk.”

Wat maakt het zo leuk voor jou?
“Ik ben op jonge leeftijd met hosting en domeinnamen begonnen, dat was een hectisch wereldje. Ik zie dat deze sector nog steeds jong en dynamisch is maar ook volwassener wordt, net als ik zelf trouwens, en dat spreekt mij enorm aan. Daarnaast is het de combinatie van vrijheid en het tempo van ontwikkelingen, waarbij omvang of leeftijd van het bedrijf niets uitmaakt.”

Ben jij van huis uit een techneut?
“In de branche profileer ik me niet als een techneut. Het is meer dat ik van alles wel wat af weet, en dat komt ook omdat ik al langer in de sector zit. Mijn functie binnen SIDN is ook niet technisch, als key account manager heb ik zorg te dragen voor contacten met de grootste registrars”.

Van een binnenfunctie naar een buitenfunctie, dat is vast wel wennen?
“Het grootste verschil zijn de kilometers die ik maak. Ik kon in theorie vroeger met de fiets naar het werk. Ik zit nu op ruim 1000 autokilometers in de week. Ja dat is wel compleet anders. Maar ik krijg er ook een hoop voor terug.”

Zoals?
“De functie natuurlijk! Ik ben deel van een organisatie met een enorme drive voor perfectie. Dat zie je als buitenstaander niet zo goed, maar het is echt bijzonder wat we doen. Helemaal als je weet hoe complex de processen kunnen zijn en dat je draagvlak moet hebben bij al die 1500 bedrijven die gebruik maken van je diensten.”

“Door mijn functie en achtergrond beschouwen bedrijven mij ook als een soort van vertrouwenspersoon. Ze vertellen me hoe ze er voor staan en wat ze bezighoudt. Discretie is troef, dus verder zeg ik daar niets over. Waar ik wel wat over kan zeggen is de ontwikkeling rond two factor authenticatie. Dat heeft nogal wat impact voor met name de kleinere registrars. Ik heb in het verleden de nodige SIDN- introducties meegemaakt en vanuit werkgroepen en commissies begeleid en nu zit ik zoals je zei aan de andere kant van de tafel. Maar ik zit daar wel met mijn enorme praktijkervaring, Ik voel me een soort van doorgeefluik, maar dat zie ik als een onderdeel van mijn functie waar zowel registrars als SIDN van profiteren.”

SIDN is toevallig je pad gekruist
“Ik heb vaker gezegd: als er een bedrijf is waarvoor ik zou willen werken is het SIDN, omdat het me een gave organisatie lijkt met een goed product. Maar verder had ik me er nooit mee bezig gehouden. Totdat Michiel die ene vraag stelde en de rest is geschiedenis”.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.