Sprong in het diepe – deze bedrijven deden dat in 2015

sprongzwembad400300Lijstjes met tops en flops in de IT sector over 2015 zijn apart. De meeste keren zie je terug dat vooral vraagtekens worden gezet bij de hype cycles van Gartner of bepaalde hardware ontwikkelingen. Als iets niet is uitgekomen, is het dan direct een flop? Net zo kun je de vraag stellen of het uitkomen van de voorspelling een top is.

Naast Gartner zijn er natuurlijk nog heel veel andere bedrijven die aan het begin van elk jaar iets voorspellen en terugblikken naar de voorgaande periode. Iedereen kiest daarvoor zijn eigen methode. Cap Gemini weegt op basis van interviews de waarde van een ontwikkeling. Zo voorspelde men dat in 2015 security belangrijker zou worden dan in 2014, omdat het door meer mensen een hoger cijfer kreeg. Die voorspelling is uitgekomen, net als de inschatting dat de waarde die aan infrastructuur wordt toegekend zou afnemen.

Weer een andere insteek kiest het team van Crisp Research. Daar is tweewekelijks een top en flop overzicht. Dat levert leuke inzichten op, het zijn vaak ook de headlines van het IT nieuws uit de EU en VS van die periode.

De samenvatting van een jaar laat zich misschien het beste omschrijven als “wie sprong er in het diepe?” en bij wie gaat van volgens dit bureau goed. Negatief (flop dus) vinden ze dat IBM minder omzet heeft dan Microsoft. Het afstoten van zoveel producten en diensten en het bijkopen heeft duidelijk (nog) geen zichtbaar positief resultaat. De koop van EMC door Dell waarderen ze ook niet, evenmin als de splitsing van HP. Die top3 flops bestaat daarmee uit “conventionele” hardware leveranciers.

Wat zijn dan de plussen? De omzetgroei van AWS en deal van Microsoft met T-Systems, bedrijven die met nieuwe diensten in het diepe zijn gesprongen en het hoofd boven water houden. Als derde plus noemen ze nog het Safe Harbor vonnis. Ook daarvan kun je zeggen dat het een sprong in het diepe is. De EU weet namelijk niet hoe nu verder.

Opvallend is dat in het jaaroverzicht niet is opgenomen een besluit van T-Systems: onder invloed van everything cloud is men afgestapt van vaste looptijden in de outsourcingscontracten. Outsourcing-as-a-Service? De impact hiervan op de hele IT sector zal heel groot worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.