Storage – een lastige markt

HDD627480-wikiAfgelopen jaar hebben alle onderzoeksbureaus en techjournalisten gewezen op de ontwikkelingen rond storage. Daar is zoveel aan de hand dat het lastig is het overzicht te houden. Een de ene kant zie je dat het belang van storage voortdurend toeneemt. Klanten moeten steeds langer en op verschillende manieren de data opslaan. En passant worden daar ook nog een hogere eisen (denk aan privacy wetgeving en aansprakelijkheid) op los gelaten.

Aan de andere kant zie je dat de techniek zich blijft ontwikkelen. Grote hoeveelheden data opslaan in een cloud is met de juiste bandbreedte geen enkel probleem meer. Laat er nog wat slimme software op los en deduplicatie of juist wel duplicatie vanuit een DR optiek gebeurt waar je bij staat. Ondertussen produceert iedereen ook nog steeds elk jaar meer data dan het jaar ervoor.

Eigenlijk zou je verwachten dat het in de storage sector een groot feest is met dubbele groei cijfers. Daar blijkt echt helemaal niks van waar te zijn. De zoveelste indicatie dat er iets anders aan de hand is is het bericht dat Barracuda door de aanhoudende winsten zichzelf in de etalage heeft gezet. “Koop ons, want wij weten het niet meer!” wordt nog net niet van de daken geschreeuwd. Als ja dat bericht ziet zul je ook vast terugkijken naar de deal tussen Dell en EMC. Daar is ook het nodige geschreven over de malaise op de storage markt als onderliggende reden van de verkoop.

Want dat is wel wat er aan de hand is, de markt voor storage is ongezond. De exacte conditie van de patiënt is moeilijk te doorgronden, want de cijfers en rekenmethodes die partijen hanteren zijn met opzet slecht vergelijkbaar. Je kunt echter door te kijken naar twee overzichten ene aardige indicatie krijgen. Volgens Trendfocus is de dalende trends van HDD shipments in Q4-2015 onverminderd doorgezet. De drie clusters van HDD vendoren (Toshiba, WD, Seagate) verscheepten 3,3% minder. (En nee dat komt echt niet omdat iedereen naar SSD uitwijkt). In een ander staatje is de storage gerelateerde omzet van de 12 grootste spelers berekend. Daarin komen bedrijven als EMC en HP in voor, net als Micron en WD. In USD gerekend is er sprake van een 3% krimp. Twee keer bijna het zelfde percentage krimp dus, waarbij de eerste op basis van HDD only is en de ander elke vorm van storage (ook tape!) meeneemt.

Het klinkt bijna als een tegenstelling. Iedereen ziet om zich heen de vraag naar storage toenemen en dat terwijl de druk op prijzen en omzet wijst op overaanbod. Afgelopen jaar was er niemand die een perfect sluitende verklaring voor dit verschijnsel had. Dat zal in 2016 waarschijnlijk niet veel anders zijn, daarvoor is deze markt te ondoorzichtig.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.