Storage jaar 2016 in vogelvlucht – de kijk van Tintri deel 1

TintriWe hebben op ISP Today het afgelopen jaar meerdere keren aandacht besteed aan ontwikkelingen rond storage, back-ups en alles dat daarbij komt kijken. De beurs in Utrecht is voorbij, de kerstdagen staan voor de deur, het is tijd voor een wrap-up en een voorzichtige blik vooruit. Dat doen we in twee delen en uiteraard met Niels Roetert van Tintri.

Wat is er het afgelopen jaar gebeurd?
Veel natuurlijk. Laat me eerst een aantal bredere ontwikkelingen noemen die mij zijn opgevallen. Daarna kom ik terug op een aantal specifieke Tintri-zaken.

Als eerste merken mijn collega’s en ik dat er echt een merkbare toename is van DevOps. Het zijn niet meer de paar grote of juist kleine bedrijven die daar mee bezig zijn, we zien het echt steeds vaker. Ook bij bedrijven of instellingen waar je het niet direct verwacht. DevOps betekent een versnelling van je ontwikkeltijd en dat vertaalt zich in ieder geval in andere eisen die je aan je infrastructuur moet stellen. De tijd die het deployen van een VM mag kosten moet verder omlaag en het beheer moet eenvoudiger. Dat zijn zaken waar bestaande IT afdelingen die opeens een DevOps teams als klant faciliteren wel aan moeten wennen. En voor de goede orde: dit is niet iets dat alleen voor de grootste banken of zo geldt, ook bij overheidsinstellingen en gemeentes wordt dit steeds normaler.

Iets heel anders dat we zien is de langere levensduur van hardware. Bij investeringen in storage-systemen zien we dat 3 jaar nu opschuift naar 5 en zelfs 7 jaar. De verklaring is simpel: hardware gaat tegenwoordig langer mee. Minder bewegende onderdelen en upgrades die makkelijker te realiseren zijn, zijn daarvoor verantwoordelijk. De scale-out architectuur helpt hier ook, doordat men bij uitbreiding investeert in de laatste technologie en niet alleen afhankelijk is van de initiële aanschaf.

Derde wat genoemd moet worden is de opkomst van analytics. Het bestaat al langer, maar onze software wordt steeds geavanceerder. Het wordt niet alleen makkelijker bij te houden, te registreren en zelfs te voorspellen wat er waarschijnlijk met je applicaties en VMs gaat gebeuren qua groei en performance-behoefte. Het is vooral steeds meer een noodzaak dergelijke tooling in te zetten. En net als bij DevOps, het is definitief de fase voorbij dat alleen enterprises er om vragen, ook gebruikers die “slechts” een paar honderd VMs onder hun hoede hebben zien er de voordelen van in.

Als ik het grafisch zou weergeven. Bij Tintri’ vormen de hardware met daar omheen de OS-schil de kern. Daar omheen zit een externe laag in de cloud, de analytics tooling. Dat drielaags laags model is afgelopen jaar steeds duidelijker geworden.

(in deel 2 komen onder andere containers ter sprake en de ontwikkelingen bij Tintri zelf)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.