Storage jaar 2016 in vogelvlucht – de kijk van Tintri deel 2

TintriIn deel 1 van het storage jaar 2016 in vogelvlucht stonden we met Niels Roetert van Tintri stil bij de belangrijkste ontwikkelingen rond storage, back-ups en dergelijke van het afgelopen jaar. Vandaag horen we over de rol van containers en een aantal meer Tintri specfieke ontwikkelingen.

Wat ik nog niet hoorde was de term containers…
Klopt, die heb ik bewaard voor de meer echt Tintri gerelateerde ontwikkelingen. Ik zie containers als de next step voor virtualisering. Werken met, of op basis van, containers gaat de versnelling, die ik net al bij DevOps aanstipte, nog verder bepalen. Ik vind dat om meerdere redenen een interessante ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan hoe we een management object definieren, we spreken ook nu over een VM. Als we het hebben over containers is VM minder en het begrip “disk” of “volume” meer voor de hand liggend. De rekeneenheid verandert misschien, maar wat er ook voor terugkomt, voorlopig zal de VM uitgangspunt blijven.

En Tintri specifieke ontwikkelingen?
De persberichten over de producten die we het afgelopen jaar hebben gelanceerd kun je nalezen, dus daar ga ik het niet over hebben. Wat mij, beter gezegd, ons in Utrecht is opgevallen bij Storage expo zijn in iedere geval deze twee dingen. Ten eerste, een deel van onze bezoekers was echt op zoek naar oplossingen om het eigen werk te kunnen vereenvoudigen. Een interne beheerder wil meer kunnen in dezelfde tijd, een externe beheerder wil met meer eenvoud zijn marge verbeteren. Daar is niks mis mee, het verklaart wel deels de andere constatering die we hadden: de gesprekken waren in het algemeen een stuk serieuzer en er wordt echt beter nagedacht over de investeringen die langer dan voorheen kunnen en moeten meegaan. Dan is het voor Tintri goed dat wij al langer in de markt zijn, daardoor een trackrecord hebben en weten wat specifieke upgrade vragen kunnen zijn.

Was de vraag naar levensduur belangrijker dat de vraag naar capaciteit?
Vragen over levensduur en upgrades zijn veel gesteld en zijn ook voor de inkopers en beheerders belangrijk. De vraag naar capaciteit is dat ook, maar daar is het antwoord echt complexer. Omdat appliances en software tegenwoordig werken met dedup en compressie kun je op voorhand niet zeggen wat de effectieve capaciteit zal zijn. Wij leveren netto capaciteit, zonder inzicht in het soort data van de klant is de effectieve waarde (met inline deduplicatie en inline compressie) lastig in te vullen. Dat is geen nieuw verschijnsel, maar wel iets waar nog wel eens overheen wordt gestapt. Bij Tintri is het een punt waar we serieus aandacht aan besteden onder meer via onze Analytics tools en dat wordt gewaardeerd.

That’s all?
Natuurlijk niet! Selfservice is een niet te onderschatten onderstroom van alles dat gevraagd wordt en dat Tintri levert. De klant wil meer zelf kunnen. De cloud-experience, om dat begrip maar te gebruiken, is iets waar we het nut volledig van inzien. Dan kom je vanzelf uit op API’s om eenvoudiger zaken te koppelen en nieuwe processen in te richten. Dat is daar de randvoorwaarde en tegelijkertijd moet die ook toekomstgericht zijn. Ook wat dat betreft moet je in 2017 Tintri wel blijven volgen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.