Tech bedrijven, koersen en aandacht

Dat Snap naar de beurs is gegaan is voor de doorsnee hoster nice to know, maar alles behalve een need to know. Het geldt voor meer bedrijven in de tech scene die veel belovend en bijzonder waardevol heten te zijn. Reden is simpel: de meesten bieden B2C diensten en zijn even zo weinig klant als leverancier van hosters.

Er zijn echter ook wat ontwikkelingen die meer een B2B karakter hebben en daardoor in ieder geval een vermelding waard zijn. Cohesity is daar een recent voorbeeld van. Het bedrijf doet iets met “secondary storage data consolidation”, is (mede) bedacht door een van de mannen achter Nutanix en heeft net $90 miljoen funding binnen gehaald. Okta is afgelopen week naar de beurs gegaan en zo $187 miljoen opgehaald, een pittig bedrag voor een bedrijf dat identity management voor cloud omgevingen doet.

Het prijskaartje van de twee en de manier waarop dat tot stand gekomen is daar is weinig onenigheid over in de pers. Opvallend is dat bijna iedereen die over deze twee heeft geschreven tot de zelfde conclusies komt. Het klimaat voor tech firma’s is helemaal niet meer zo gunstig (zie ook dit FT artikel – wel een betaalmuur). Storage firma’s kunnen op nog wat extra commentaar rekenen en daar wreekt zich dat Cohesity en Nutanix gelinkt zijn. Nutanix heeft namelijk sinds de beursgang een gestage daling van de koers laten zien. Pal na opening was het +131% (héél fraai), afgelopen week was dat nog maar +18%. De redenen daarvoor: de beursgang was een redelijke hype en inmiddels is de verplichte lockup periode voorbij: veel mensen (waaronder personeel en bestuurders!) mochten niet eerder verkopen en hebben dat nu duidelijk wel gedaan.

Het contrast dat Nutanix laat zien (Pure Storage geeft overigens een zelfde beeld) tussen de lancering en de op echte feiten gebaseerde waardering 6+ maanden later geeft aan dat voor bepaalde beleggers investeringen in dit type bedrijven minder logisch en waarschijnlijk is geworden. Dat is ook de teneur van alle perscommentaren, waarbij ook nog wordt gewezen naar de andere wind die in Washington waait, het zal allemaal wat minder worden in de sector.

Helemaal scherp durft BizJournal het te stellen. Daar staat met zoveel woorden te lezen dat de beursgang van Okta gezien moet worden als bewijs dat VC’s niet meer staan te trappelen om in dit soort tech bedrijven te investeren. Er zijn andere sectoren, die eerder in de hype cycle staan en daardoor meer opvallen. Of B2B tech uit de gunst van de beleggers raakt en daarmee een deel van de persaandacht verliest is nog niet te zeggen. Als mogelijke ontwikkeling is het iets dat wel benoemd moet worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.