Testen met 100GE

In juni van dit jaar werden wij benaderd door SURFnet. Zij vertelden ons dat ze samen met CERN bezig waren met de voorbereiding voor een test met een 100Gb/s lange-afstandsverbinding. Wij waren op dat moment al aan het testen met apparatuur voor 100 Gigabit Ethernet (100GE) in ons lab en met een ander AMS-IX-lid.

Het leek SURFnet interessant om hun lopende test uit te breiden met onze apparatuur, om te kijken of het ook mogelijk is om Internetverkeer op deze snelheid te versturen over de lange afstand. Uiteraard hebben wij direct toegezegd hier aan mee te werken.

Testresultaten
Tijdens de test hebben we gedurende meerdere uren testverkeer over het circuit verstuurd, waarbij de volledige bandbreedte van 100Gb/s gebruikt werd. Dit lukte zonder verlies van enige data.

Daarnaast hebben we een langdurige test van 24 uur gedaan waarbij we testverkeer met 10Gb/s over het circuit stuurden. Ook dit zonder enig verlies.

Tijdens het testen kwamen we nog wel wat problemen tegen in de gebruikte ethernetswitches, maar deze waren niet gerelateerd aan de lange-afstandsverbinding.

Nog niet eerder
De standaardisering van 100 Gigabit Ethernet is pas recentelijk voltooid (in mei van dit jaar) en er zijn nog maar weinig netwerkleveranciers die producten hiervoor op de markt hebben. Het is dus pas sinds kort mogelijk om überhaupt gebruik te maken van 100GE. Verder is deze test uniek, omdat het de eerste test is waarbij 100GE op een dusdanig lange afstand is ingezet.

Capaciteit
De technologie voor 100GE maakt dat ISP’s hun netwerken verder kunnen opschalen om te voldoen aan de immer groeiende vraag naar capaciteit. Er zijn bij ons al veel ISP’s die aansluiten met bundels van meerdere keren 10GE. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Er is dus duidelijk behoefte aan verbindingen groter dan 10GE.

De 100GE-tests maken duidelijk dat de techniek volwassen begint te worden, ook voor gebruik op lange afstanden. ISP’s die veel netwerkcapaciteit nodig hebben zou ik willen aanraden om 100GE in overweging te nemen als alternatief voor het bundelen van meerdere parallelle 10GE-lijnen.


Martin Pels is Network Engineer bij AMS-IX.