Tintri speelt in op toenemend belang van analytics

Tintri-art_analyticsdifferent_screen1Begin mei vertelde Niels Roetert van Tintri over de trends en ontwikkelingen rond storage. Hij liet toen weten dat er op 17 mei via een persbericht nieuwe diensten en producten zouden worden aangekondigd. Dat persbericht is inderdaad die dag verschenen en daarin staat onder andere te lezen dat de reeds bestaande analytics tools verder zijn uitgebreid met een SaaS optie. Specifiek daarover heeft ISP Today vorige week een aantal vragen aan Niels gesteld.

Analytics van Tintri, waarom?
Niels: “in iedere IT omgeving is het van belang dat je op afstand kunt monitoren en registreren wat de prestaties van hardware en software op onderdelen is. Dat geldt voor de klassieke omgevingen met veel fysieke servers net zo goed als in een zwaar gevirtualiseerde omgeving. Nog beter is het als je die kennis over langere tijd vergaart en gebruikt. Dat helpt je trends te voorspellen en te begrijpen. Simpel voorbeeld: Als je veel webshops onder je hoede hebt is het handig als je weet wat de CPU en memory load per losse VM en per cluster was met de kerstdrukte 1 en 2 jaar geleden. Dat helpt te bepalen of je voor dit jaar voldoende ruim in je jas zit of dat er nog capaciteit moet worden bijgeschakeld of bijgekocht.”

“Bij Tintri hadden we vanaf dag een basis-analytics in het OS opgenomen. Analyses op VM niveau waren mogelijk omdat de data daarin al zeven dagen werd opgeslagen. Een laag hoger, binnen het Tintri Global Center beheersysteem, bestaat de optie data 30 dagen te bewaren en te gebruiken voor analyses. Van 7 dagen naar 30 dagen is al een flinke verbetering, maar voor trends als seizoenspatronen zoals ik eerder aangaf is het nog steeds onvoldoende. De vraag daarnaar is groot dus we hebben nu een derde mogelijkheid toegevoegd en dat is een SaaS optie waarbij data tot drie jaar terug kan worden ingelezen. Dan kun je over een langere tijd terugkijken en op basis daarvan je eigen voorspellingsmodellen voeden en finetunen.”

Voor wie is dat interessant of nuttig?
“In principe voor iedereen die met Tintri appliances werkt natuurlijk, maar het verschilt naar soort gebruiker. Een overheidsdienst is in de regel groter en anders ingericht dat een MSP en heeft  andere prioriteiten, ook rond planning. Maar je kunt zonder moeite zeggen dat los van het type gebruiker dit soort analytics voorwaarde is tot betere planningen, budgetten en begrotingen te komen.”

Analytics voor boekhouders en de CFO’s?
“Ja, waarom niet. Ik vermoed dat deze groep niet zelf achter de knoppen gaat zitten, maar ze zullen de output wel graag gebruiken.“

Wie zit er dan wel achter de knoppen?
“De ervaring leert dat het vooral IT en CTO’s zijn die deze tooling intensief benutten. Deels is dat omdat ze de andere collega’s zo kunnen helpen tot betere onderbouwde beslissingen te komen. Maar voor de directe IT business is het natuurlijk iets dat veel vaker wordt geraadpleegd. Als je veel VM’s onder je hoede hebt weet je dat het juist alloceren van resources verschil van dag en nacht kan maken. Je kent de 10/90 regel dus…….”

De wat?
“De in de VM wereld veel gebruikte regel dat 10% van de data goed is voor 90% van de IO’s. Die working set verdient aandacht, niet even maar permanent. Goede historische data is dus van wezenlijk belang. Die data combineren met wat je nu in beheer hebt maakt het mogelijk What If scenario’s op te stellen. Je krijgt daarmee antwoord op vragen over alle mogelijke capaciteits- en prestatiemogelijkheden. Denk daarbij aan: wat is de beste verdeling van alle WordPress host in mijn netwerk, of waar is nog voldoende ruimte voor een extra hoeveelheid SQL’s.”

Met dit soort tooling haal je dus vooral meer uit je bestaande VM’s?
“Dat is inderdaad een van de doelen. Deze uitbreiding werkt voor alle Tintri klanten die al sets met statische data maakten. Als ze van de mogelijkheid gebruik willen maken, bij Tintri is dat een actie die de klant zelf moet starten, is het met een klik en een upload geregeld. De meeste aandacht gaat nu uit naar het verhogen van de efficiency van de bestaande server en storage omgevingen. Dat klinkt als een bescheiden scope, maar vergis je niet. De besparingen en verbeteringen die je  kunt bereiken hebben direct grote invloed op de portemonnee. We verwachten echter dat klanten, als ze eenmaal wat ervaring met deze analytics hebben opgedaan, met  voorstellen en voorbeelden komen om de data ook voor nieuwe en andere terreinen in te zetten.”

Heb je enig idee welke kant dat uit gaat?
“Nee, we zijn benieuwd waar de klanten mee gaan komen. Maar de trend naar een hogere densiteit van servers en racks in datacenters is nou typisch iets waarvan ik verwacht dat klanten daar met onze analytics meer grip op willen krijgen. Denk maar eens wat er bij komt kijken als je een rack met 1000den VM’s moet herstarten. Het kan zijn dat analytics gebruikt gaan worden te bepalen wat daar, afhankelijk van het soort toepassing, een bovengrens is.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.