Typhoon Haiyan – Wat we zien in RIPEstat en RIPE Atlas

Als één van de sterkste tyfoons ooit, is te vresen voor de verwoestende gevolgen die tyfoon Haiyan op de Filipijnen zal hebben. We zochten naar bewijs van de effecten op de internet-infrastructuur van het land. Op het eerste gezicht lijkt de impact van de tyfoon bescheiden te zijn. Dit staat uiteraard in schril contrast met de verwachte humanitaire situatie in het getroffen gebied.

Tyfoon Haiyan op 8 november 2013 om ongeveer 4:40 uur lokale tijd aan land in de Filipijnen. (7 november 20:40 uur UTC) .

De ‘Country Routing Statistics’-widget in RIPEstat laat geen significant verschil zien in het aantal Filipijnse IPv4-netwerken voor en na het aan landkomen van de tyfoon. Het aantal ASen maakt ​​lichte daling van 181 vóór het aan landkomen van de tyfoon, tot 175 een paar uur daarna. Deze daling gebeurde hoofdzakelijk rond 04:40 uur (UTC) , zoals te zien is in figuur 1 .

De zes netwerken die daarna waren verdwenen uit de routeringstabellen die we monitoren zijn:

ASN Prefixes Network Name
AS9235 1 FOCUSDIRECT-PH Do\195\131\194\131\195\130\194\177a Ceferina Bldg, 22- Lacson Sts.
AS18025 19 ACE-1-WIFI-AS-AP Ace-1 Wifi Network
AS58757 4 AWNPI-AS Ace Wireless Network Phils. Inc.
AS131289 1 UPOU-LB-AS-AP University of the Philippines – Open University Los Banos Campus
AS132021 6 KALIBOCABLE-PH Veterans Avenue Kalibo, Aklan
AS132792 1 UPV-MIAGAO-AS-AP University of the Philippines Visayas, Miagao

Als we de geschiedenis van deze netwerken bekijken, zien we af en toe een uitval, maar de afgelopen weken zijn ze over het algemeen stabiel geweest.

Er zijn momenteel vier RIPE Atlas sondes in de Filippijnen, waarvan er twee metingen over de afgelopen maand hebben verzameld. Op het moment van schrijven, lijken beide actieve sondes up and running te zijn. Ze staan in AS6648 (Bayan Telecommunications) en AS23930 (IP – Converge Data Center). Fysiek zijn ze beide gesitueerd in de omgeving van Manilla.

Hoewel de effecten van Haiyan op de mensen die in de getroffen gebieden enorm is, lijken de effecten ervan op de kern van de internet-infrastructuur in de Filippijnen die we op afstand kunnen meten bescheiden. Natuurlijk kan het verhaal op de grond volledig anders zijn. En dit is waarschijnlijk ook zo: er worden veel stroomonderbrekingen gerapporteerd, wat waarschijnlijk betekent dat er veel woningen zijn zonder stroom – en dus zonder internet. Elke internet-infrastructuur in de getroffen gebieden draaien waarschijnlijk op noodstroom, dus die kunnen nog steeds ‘down’ gaan als de stroom niet wordt hersteld voordat deze back-up systemen zijn uitgeput.

U kunt de effecten die Haiyan heeft op netwerken in de Filippijnen volgen in bijna real-time op de RIPEstat Land Routing Monitor. Als je iets interessants ziet , laat het ons dan weten in een reactie hieronder.

We zullen de situatie blijven volgen en zorgen voor verdere updates als we iets opmerkelijks zien.


Emile Aben is System Architect van de R&D-afdeling bij RIPE NCC. Hij is geinteresseerd in technologische veranderingen zoals IPv6 en de uitrol van DNSSEC.

Dit artikel verscheen 8 november 2013 op het blog van RIPE Labs (voor ISP Today vertaald vanuit het Engels) en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.

About the author

Avatar

Emile Aben is System Architect van de R&D-afdeling bij RIPE NCC. Hij is geïnteresseerd in technologische veranderingen zoals IPv6 en de uitrol van DNSSEC.