Vacatures bij Surfnet – ISPtoday wil daar meer van weten

SURFnet-nw-logoOp ISPtoday staan sinds dinsdag vacatures van Surfnet voor netwerkengineers. Dat is opvallend, want tot nu toe waren alle vacatures afkomstig van reguliere hosters, providers dan wel datacenters. Surfnet is geen van die drie, maar wat is het dan wel? Reden Thijs van der Horst bij Surfnet van te bellen en om uitleg te vragen.

In de vacature tekst staat dat Surfnet een deel van het netwerkbeheer uitbesteedt, maar dat per 2016 zelf weer gaat uitvoeren. Waarom is dat?
We kiezen er voor een deel zelf te gaan doen omdat we dan als Surfnet meer invloed hebben op hoe het netwerkbeheer wordt uitgevoerd. De netwerkbeheerders zitten in de nieuwe opzet dichter op de innovatie en zijn volwaardige collega’s van degene die bij het netwerk betrokken zijn. Ze horen daardoor veel vroeger wat er speelt en kunnen er dus sneller op inspelen.

Dan zoeken jullie geen doorsnee netwerkengineers?
Inderdaad, we zoeken beheerders die vrij nieuwsgierig zijn en die zich graag nieuwe dingen eigen willen maken en op het scherpst van de snede willen meekijken en meedenken. Het werk gebeurt vanaf ons kantoor in Utrecht. Maar we zijn een flexibele organisatie, dus thuiswerken of op locatie wanneer het uitkomt dan wel nodig is.

Over Surfnet zelf, jullie zijn geen bedrijf, hoe zit dat?
Wij zijn een samenwerkingsorganisatie. Surf U.A., is een coöperatieve vereniging voor de onderzoeksinstellingen, universiteiten, het HBO en tegenwoordig ook het MBO. Surfnet is werkmaatschappij van Surf en zorgt ervoor dat de netwerk behoefte wordt ingewilligd.

Wat wij leveren is vraag gedreven, maar technology push is ons niet vreemd. Wij zijn in die zin qua organisatie het meest te vergelijken met een ISP, maar dan een met een gesloten doelgroep. En die doelgroep is niet alleen een klant, maar ook samenwerkingspartner en een collega. De onderlinge afstand is dus veel kleiner en dat is uniek.

In welk opzicht zijn jullie nog meer anders dan een doorsnee provider?
Als je kijkt naar onze dienstverlening valt op dat we heel erg vernieuwing gedreven zijn en heel erg innovatief zijn. We zullen technologie vroeg adopteren en in ons netwerk inbouwen. Voorbeeld: we zijn waarschijnlijk de enige in Nederland die 100GB verbindingen kan leveren.

Hoe zou jij Surfnet verder omschrijven?
Ik zit nu zelf ruim drie jaar bij Surfnet en heb 2 mensen weg zien gaan, het verloop is heel laag. Dat komt omdat het een organisatie is waar de cultuur en de mensen erg leuk zijn. Er is enorm veel vrijheid en flexibiliteit jezelf te ontwikkelen en je werk in te richten. We zoeken mensen die bij wijze van spreken zeggen: geef mij maar maar laptop en inloggegevens en ik ga rondkijken en zien waar ik tegen aanloop. Mensen die dan na een week terugkomen en zeggen ik heb er eens goed naar gekeken en dit zou zo anders kunnen. “gedreven door nieuwsgierigheid” speelt bij Surfnet een centrale rol.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.