Van hardware, via cloud naar domeinnamen

Dat ISP Today de cloudaanbieders uit de VRC in de gaten houdt zal de lezer al meer dan eens zijn opgevallen. Naar aanleiding van een recente post waarin werd gewezen op het toenemend marktaandeel van deze partijen werd de vraag gesteld of de VRC zich alleen op hardware en cloud richt.

Als je kijkt naar wat het land van herkomst is van de inhoud van menig datacenter zal duidelijk zijn dat zonder de VRC de internetsector er iets anders uit zou zien. Die constatering geldt al meerdere jaren en is door de handelsstrijd tussen de VS en de VRC alleen maar bij een grotere roep ToM – Top of Mind – geworden. Het is ook meer dan land van herkomst. Een fors deel van de hardware is niet uitsluitend “made in China”, het zijn ook Chinese bedrijven die er van ontwerp tot aftersales over gaan. Deels is dat via het handjevol merken dat iedereen wel eens heeft voorbij zien komen, deels is het in de vorm van ODMs, die er voor zorgen dat de hyperscaler datacenters gevuld zijn. Via de ODM en hyperscalers is de stap naar de Chinese cloud aanbieders de volgende. De details daarvan kun je op ISP Today teruglezen.

Is dat alles? Nou nee want op een ander vlak is de VRC ook met een forse opmars bezig. Voor een groot deel van de markt blijft het nog steeds onder de radar en lijkt het ook minder relevant. Registrars met een internationale portfolio zullen het echter wel al zijn tegengekomen: de enorme hoeveelheden registraties voor meer dan alleen de .CN domeinnamen die worden verzorgd door registrars uit de VRC. Als je kijkt naar de verspreiding van new gLTDs wordt direct duidelijk dat de handel in en door Chinese partijen hier zeer groot is. Voor iedereen die is opgegroeid met het idee dat Tucows en GoDaddy de absolute top vertegenwoordigden zal een blik op de grootste Chinese aanbieders een verrassing opleveren. Niet in de laatste plaats omdat we daar een partij terugzien die hierboven al werd genoemd: Alibaba. Deze kolos is goed voor iets meer dan 24% van alle new gTLD registraties (GoDaddy komt niet verder dan ~10%)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.