Veilig internet gaat over meer dan de verbinding

Woensdag viel deze tweet op en het antwoord dat Wouter Dammers daarop gaf. De begrippen fatsoenlijk en veilig zijn zeker voor deze beroepsgroep heel belangrijk. Maar wat is eigenlijk een fatsoenlijke en veilige verbinding?

Op de website van de advocatenorde staat daarover het nodige te lezen. Er is zelfs een youtube filmpje dat tekst en uitleg geeft. Nog meer onder de indruk waren we van deze pdf. Hier staat toch behoorlijk goed omschreven wanneer iets fatsoenlijk en veilig is. Hoewel, als we naar de tweet van Wouter kijken, hij noemt daar met VPN man en paard. Is dat voldoende? Of zijn er nog andere zaken waaraan Wouter denkt voordat hij met zijn laptop en smartphone zakelijk aan de slag gaan? Die vraag hebben we hem voorgelegd en daaraan toegevoegd: “is er voor jou nog een verschil tussen op kantoor aan de slag gaan en bij een client of op de rechtbank?”

Wouter Dammers: “Nee, in alle drie de gevallen heb ik te maken met vertrouwelijke communicatie, en hanteer ik dezelfde standaarden. Geen (openbare) wifi, geen gastennetwerken. Buiten kantoor gebruik ik een VPN-verbinding naar de aansluiting op kantoor. En daar zit ik weer achter een firewall bijvoorbeeld. Als mijn klanten er gebruik van maken mail ik versleuteld. Echt vertrouwelijke informatie deel ik alleen face2face uit met mijn klanten.”

En natuurlijk konden we het niet nalaten te vragen: geef jij op basis van je eigen IT en digitale awareness wel eens ongevraagd advies als je iets ziet dat haaks op “fatsoenlijk en veilig” en veilig staat.

“Jazeker. Laatst nog kreeg ik van de advocaat van een wederpartij een pakket vertrouwelijke bestanden toegestuurd via een dienst ala wetransfer. Ik heb toen even vriendelijk geadviseerd daarvan geen gebruik meer te maken – tenzij het om postpakketjes gaat die je gewoon ook bij een benzinestation langs de snelweg neerzet, je vervolgens wegrijdt, en maar hoopt dat de geadresseerde degene is die het pakketje daar oppikt voordat iemand anders dat (ook) doet.”

Duidelijk verhaal en waarschijnlijk zit er een dubbele quick win in voor elke IT leverancier. Gewoon even de links die boven genoemd worden volgen om je eigen kennis te toesten. De pdf/infographic is erg prettig en het komt vast professioneel over als je daar je klanten op kunt wijzen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.