Vendor lock-in en alternatieven

Het begrip vendor lock-in is de laatste jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan. Inkopers van IT diensten hebben geleerd daar vragen over te stellen en de gebruikers weten aardig wat het nadeel is van alles via een partij te doen.

Oorzaak

Er is een handvol redenen te noemen voor deze ontwikkeling. Aanbestedingen voor grote projecten die uiteindelijk invloed hebben op kleinere opdrachten is er een van. De licentie praktijk van bepaalde leveranciers is een andere. Er is ook zoiets als de cloud proposities van aanbieders. Die laatste groep speelt daar een dubbele rol. Er zijn partijen die hoog opgeven van de interoperabiliteit die zij maximaal ondersteunen en er zijn partijen die daaronder eenrichtingsverkeer verstaan: we doen ons uiterste zoveel mogelijk naar onze platformen over te hevelen. Voorbeelden van beiden zijn makkelijk te vinden en zorgen er ook weer voor dat bij aanbestedingen daar extra op wordt gelet.

Alternatieven

Een van de meest genoemde oplossingen om vendor lock-in tegen te gaan schijnt te zijn “open” als je kiest voor open source of open sourced dan heb je nergens meer last van. Dat is – beetje kort door de bocht – ook een van de redenen waarom OpenStack op zoveel belangstelling kan rekenen. Het wordt door een omvangrijke groep aangeprezen als de ei van Columbus, helemaal omdat het ook de keuze voor hardware eenvoudiger zou maken.

Als je er voor het gemak van uitgaat dat bovenstaande waar is dan zal je verbaasd zijn dat er ook weer een vervolgstap mogelijk is. VMware heeft in OpenStack een alternatief, maar wat is voor OpenStack het alternatief? Voor een on-premise is dat wel wat voor te vinden (Azure Stack zou daar interessant kunnen zijn) en wie meer kijkt naar een publieke cloud omgeving komt snel uit bij AWS en consorten. Een korte – gekleurde – verklaring daarvoor kun je hier lezen.

Waarom

De vraag die hier bij hoort is waarom je op zoek zou gaan naar een alternatief. Het antwoord is simpel. Het is wat de banken en verzekeraars moeten vermelden: “bewezen resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst”. De IT sector, met een bovengemiddeld hoog innovatief karakter, kan er niet van uitgaan dat wat nu nog volstaat dat over 5 jaar nog is. Ook proven technology kan minder bruikbaar worden. Evenmin kan je claims over het ontbreken van een vendor lock-in klakkeloos blijven geloven, daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel. Daarom is incidenteel nadenken of je laten informeren over alternatieven een goede zaak.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.