Verboden overname door MoneyGram heeft ook met cloud te maken

Het jaar is nog maar net begonnen of we zien de eerste forse incidenten voorbijkomen die behoorlijke impact gaan hebben op de IT sector. Wie daarbij denkt dat dit artikel gaat over Intel moeten we teleurstellen. ISP Today kiest voor een ander belangrijk voorval, namelijk de ontwikkelingen rond MoneyGram.

Geldwisselaar

Toegegeven, op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand. Geldwisselaar MoneyGram is in de internetsector mogelijk alleen maar bekend omdat het vaak door Nigeriaanse prinsen, zielige Russische prinsessen en andere criminelen wordt gebruikt. Direct zaken doen met het bedrijf zal de doorsnee hoster niet hoeven doen. Toch loont het de moeite iets te weten over de actuele status van het bedrijf.

Omzet onder druk

Het in 1940 opgerichte MoneyGram stond al enige tijd te koop. De eigenaren in Texas zoeken een exit, wat verklaarbaar is omdat de dienst onder druk staat. De opkomst van mobiele en internet betaaldiensten zorgen dat groei minder waarschijnlijk is en krimp eerder het geval is. Daarnaast is er nog een puntje van zorg: de strijd tegen witwassen en andere ongewenste zaken kost steeds meer geld. Dat verkleint de marge en maakt de dienst duurder. Stil zitten is geen optie, iedereen in de sector rilt nog van de boete die Western Union begin 2017 kreeg opgelegd ($586 miljoen).

Een van de partijen waarmee MoneyGram ging onderhandelen was Ant Financial, een in 2004 in de VRC gestarte dienstverlener, die vooral bekend is als de payment service provider (PSP) die Alipay mogelijk maakt. Het heeft ruim 43 miljoen klanten en Alibaba als quasi moedermaatschappij.

Strategische belangen

Ant Financial had in 2016 reeds een Amerikaanse start-up overgenomen die biometrische identificatie diensten ontwikkeld. Die overname in 2016 deed geen stof opwerpen, de overname van een toonaangevende PSP in Singapore, die al deels tot de boedel van Alibaba behoorde, in voorjaar 2017 deed dat evenmin. Wat het bedrijf met MoneyGram voorhad wel. De deal is zoals bekend (ere wie ere toekomt: Emerce was waarschijnlijk de eerste in Nederland die het bericht doorzette) afgeblazen omdat de Amerikaanse overheid CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) met een veto dreigt.
Het is niet de eerste keer dat CFIUS van zich doet spreken. Het is evenmin de eerste keer dat er ondanks alle NDA’s door de partijen onmiskenbaar wordt gehint op “strategische belangen” die een deal onmogelijk maken (daar weten ze bij Philips alles van).

Alibaba dwarsbomen

Maar er is in dit geval ook een andere kant aan het verhaal, een die veel met internet te maken heeft. Wat CFIUS effectief heeft gedwarsboomd is het plan om tot een volwaardige concurrent van Amazon (Shopping en Cloud) te komen. Alibaba, dat procentueel al meerdere kwartalen achtereen aanzienlijk sterker groeit dan Amazon, krijgt geen mogelijkheid een betaalplatform te integreren dat een bekende en geaccepteerde naam in grote delen van de wereld is, onder andere in de VS.

Wat we zien zijn niet minder de eerste onmiskenbare signalen voor een strijd tussen de grote handels- en cloud platformen. Dat is een mondiale strijd die ook in Europa niet onopgemerkt zal blijven.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.