Verliest AWS terrein?

Een titel als hierboven betekent clickbait of er is echt iets aan de hand. In dit geval is het een combinatie, want AWS trekt haast vanzelf al genoeg aandacht en er is daadwerkelijk sprake van iets dat meer is dan een dipje in een grafiek.

Sumo Logic is eerder deze week met een onderzoek (PDF)  gekomen waarvoor data van 235 IT processen is geanalyseerd en interviews zijn gehouden met IT ers bij bedrijven met meer dan 500 werknemers. Het onderzoek werd in december 2016 uitgevoerd door UBM, wat vooral bekend is als een B2B event organiser.
Omdat de bedrijven vervolgens zijn verdeeld in een groep 500-4999 werknemers (moet dat niet zijn werkplekken?) en 5000+ (bijna een 50/50 verhouding) lijkt het onderzoek weinig relevant te zijn voor de Nederlandse markt. Veel organisaties met >5000 werkplekken zijn er immers niet meer. Desalniettemin is valt er wel iets op: Azure wordt vaker genoemd als IaaS/PaaS aanbieder bij de grootste organisaties dan welke andere cloud aanbieder dan ook.

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Als je doorgraaft in de berg onderzoeken over cloud marktaandelen zie je dat het een ontwikkeling is die in 2015 al werd voorspeld. AWS blijft heel erg groot, maar het groeitempo van met name Azure is een factor die serieus genomen moet worden. Tegelijkertijd zegt ook (bijna) iedereen dat de voorsprong van AWS simpelweg te groot is en de huidige groeipercentages te sterk zijn om te worden ingehaald. Dat klopt ook. Net zo als dat het lijkt te kloppen dat Azure met name bovengemiddeld groeit in de enterprise markt.

Dus klopt de suggestieve titel? Het antwoord is nee, want dat zou appels met peren vergelijken zijn. Wat Sumologic en de anderen eigenlijk vooral aangeven is dat de markt voor clouddiensten geen homogene markt is en dat het ondertussen echt tijd wordt te gaan segmenteren op basis van type gebruik en omvang van de gebruiker.

Als je dat niet doet en alles met cloud als een en het zelfde ziet neem je de markt, maar ook jezelf in de maling. Of dacht je dat het net zo logisch en verstandig is als shared hosting en premium colo op een stapel te gooien of je positie in de hostingmarkt te berekenen op basis van het aantal .NL registraties.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.