VMworld een terugblik – 1

VMworld2015-630x416Dat vorige week in Barcelona VMworld werd gehouden zal niemand zijn ontgaan. ISPtoday kwam vrijdag al met een eerste bericht over deze grote conferentie. Voor de thuisblijvers waren de diverse hoogtepunten van de beurs makkelijk via social media te volgen en gelet op het grote aantal journalisten dat er aanwezig was zal er ook elders veel over gepubliceerd zijn.

Bezoekers en pers kunnen echter verschillend oordelen over wat er werd gesproken en getoond. De eerste groep krijgt eerder een salespitch geserveerd, de pers wordt overladen met verhalen over hoe fantastisch de sales wel niet gaan. Beiden zijn minder geschikt om trends uit de destilleren. ISPtoday doet toch een poging dat te doen op basis van de vragen die we aan verschillende leveranciers stelden. We doen dit in drie delen. Deze ochtend deel 1, de andere delen verschijnen woensdag en vrijdag. Maar we beginnen met een korte algemene indruk.

Dit jaar leek veel hetzelfde
De manier waarop de grote hardware vendors zich presenteren verschilde dit jaar niet veel van 2014. Om eerlijk te zijn: die stands zijn zo universeel dat ze op elke beurs kunnen staan. Op het eerste gezicht evenzo universeel zijn de verschillende storage solutions leveranciers, die er allemaal voor zorgen dat data snel en veilig wordt opgeslagen en raadpleegbaar is. Die indruk is echter niet juist. Zeker als je doorvraagt zie dat de aanbodzijde van de markt hier minder homogeen is. De verschillen tussen de partijen zit in de dienst, is het software of hardware based, de markten die ze aanspreken en de wijze waarop de diensten in de markt worden gezet.

Wat zijn Partners?
Zoals we vrijdag al aangaven: er is een aantal praktische redenen waarom het begrip partner een centrale rol inneemt. En ook al ziet een hoster of datacenter zichzelf in de eerste plaats als een afnemer van de hardware of software, het raakt ook zijn business.

Je ziet dat partijen als Commvault, NexSan, Tegile, Tintri en Stormagic allemaal volledig gebruik maken van partners om de producten in de markt te zetten. Atlantis was het enige bedrijf dat aangaf ook nog wel zelf direct te verkopen. Maar zelfs dan is partnering wel nodig om de feitelijke implementatie te doen. De definitie van partner is dus iets dat verschillend wordt uitgelegd. Voor een eindgebruiker is dat handig om te weten, want dan begrijp je bijvoorbeeld waarom een partij als Stormagic Cisco en Lenovo opvoert als partners, terwijl Nexsan Veaam en Symantec op de site noemt. In het eerste geval is het hardware-only, in het tweede geval is dat niet en er ook partijen die voor alle twee kiezen. Als je huiverig bent voor een vendor lock-in is dat iets waar je hier al tegenop kunt lopen.

Nederland versus België
Er is nog een reden goed op te letten bij het begrip partner of distributionchannel. Geen van de partijen bleek in alle landen waar het actief is exact het zelfde model te hanteren. De partners van Stormagic zijn vooralsnog de partijen waarmee in de USA wordt samengewerkt. Meer dan vorig jaar bleek hier het nut van doorvragen over de exacte betekenis van partnering in de verschillende markten. Gelukkig is Nederland voor de meeste aanbieders wel een markt die op de radar staat, dus de kans dat de producten van de genoemde partijen hier niet geleverd kunnen worden is klein.

Hoe dat is als je bijvoorbeeld een Belgische IT onderneming bent bleek uit de antwoorden die we op die vraag kregen. Een partij als Tegile, met een Nederlandse directeur voor de Benelux, gaf aan dat de Belgische markt door een lokale contactpersoon gaat worden ingezet. NexSan, met een VP sales die zelf uit de Belgisch-Duitse grensstreek afkomstig is, gaf aan dat men ziet dat de Benelux geen eenheid is. Uit de antwoorden van andere partijen bleek echter dat men daar totaal (nog) niet aan had gedacht. Ben je een ondernemer uit België kun alleen al door die onbekendheid van de verschillen tussen de landen je vraagtekens plaatsen bij de effectiviteit van het partnernetwerk.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.