VMworld een terugblik – 2

VMworld2015-630x416Wat wederom op VMworld een goede vraag bleek te zijn om de vendoren aan het praten te krijgen over meer dan alleen de technische specs van de producten was: “Wie zijn jullie (eind-)klanten?”

Vraag aan Amerikaanse bedrijven aan welke sector ze leveren en de kans is groot dat overheid en gezondheidszorg deel uitmaken van de top 3. Het maakt daarbij niet uit of het bedrijf kladblokken levert of IT diensten, deze twee sectoren zijn in de USA verschrikkelijk belangrijk. De reden daarvoor is dat “overheidsleverancier” ongeveer dezelfde status heeft als bij ons “ISO gecertificeerd”, het geldt als bewijs dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt (de top is natuurlijk “defensie leverancier”).

Je zag dit ook weer sterk terugkomen op VMworld. Vertegenwoordigers uit de USA kunnen het niet laten dit als eerste te noemen, zelfs als de vraag luidt: zijn jullie sterk bij een bepaalde doelgroep of hebben jullie een bijzondere sweetspot? Partijen als Tintri en Commvault die bekend zijn met de Nederlandse markt en daar ook klanten hebben, weten daar dan wel aan toe te voegen dat ze ook providers en datacenters als klant hebben. Bij een bedrijf als Tegile was het niet direct te achterhalen, bij Nexsan weer wel. Daar zijn zelfs klantcases van cloudproviders beschikbaar. Dat geeft aan dat dat men “onze” sector kent en bedient.

Een beetje vreemde eend in de bijt was Stormagic. Het is om te beginnen niet Amerikaans, maar Brits en daarnaast heeft het als enige een hele duidelijke niche. Het bedrijf noemt het zelf “entry market”, waarbij het gaat om het regelen van de storage zaken in de bekend/beruchte serverkasten die filialen van bijvoorbeeld winkelketens hebben. Eigenlijk zijn dat kleine datacenters die met een centrale plek moeten communiceren. Het was trouwens het enige bedrijf op de beurs dat zo duidelijk de besparingen van de software solution inzette als USP. Bijzonder vermelding verdient de claim dat de ROI 6 maanden bedraagt, onder andere door reductie van stroomverbruik en cooling. Op het eerste gezicht is het een oplossing die voor een gemiddelde hoster of datacenter totaal oninteressant moet zijn. Maar als je erover nadenkt is er wel een link: want die decentrale opslag en verwerking communiceert wel met een grotere opslag unit, wat een datacenter kan zijn of de storage en database applicaties ondergebracht bij een provider.

Atlantis Computing leverde ook een bijzonder antwoord op de vraag naar markten en doelgroepen: “wij leveren aan iedereen, zoals JP Morgan” Daarbij moet je weten dat dit een bank is met ruim 240.000 medewerkers. Alleen al door het noemen van die klant leek elke link met normale providers en datacenters uitgesloten. Dat is totdat je doorvraagt, dan blijkt Colt een grote klant te zijn. Atlantis bleek verder een bedrijf te zijn dat met de leuze “storage is software” nadrukkelijk het midsized segment benadert en daardoor zijn ze dus ook op jacht naar IT bedrijven.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.