Voor wie zijn dalende IT uitgaven goed nieuws

gartner630460Maandagavond maakte Gartner bekend dat over 2015 de wereldwijde uitgaven met 5,8% zijn afgenomen. Dat nieuws haalde pas dinsdagochtend de Europese pers, maar viel gelijktijdig met de Twitter black-out, dus de reacties bleven de eerste uren beperkt.

Zowel het cijfer als de achterliggende onderbouwing kunnen enige uitleg gebruiken. Gartner heeft alles dat met IT te maken heeft in vijf groepen opgedeeld en alle omzet naar de US dollar omgerekend. Dat laatste is dan ook de eerste verklaring die ze geven voor de daling: een sterke dollar is slecht voor de IT uitgaven in landen als Rusland, Brazilië en Japan. En dat is er nog een tegenvallende vraag naar tablets en pc’s wereldwijd. Tot zover kun je dus betrekkelijk weinig met het persbericht.

De krimp van 4,5% voor IT services is daarentegen weer interessanter voor de hosting sector, helemaal in combinatie met de bescheiden plus van 1,8% voor Datacenter Systems. Wat achter deze twee cijfers over 2015 namelijk schuil gaat is het succes van clouddiensten. Voor 2016 verwacht Gartner bij IT Services een plus van 3,1% en de datacenter diensten kunnen op een plus van 3% rekenen. Als je 2015 en 2016 naast elkaar zet kun je de wereldwijde trend van migraties van eigen servers en applicaties naar cloud zien. Dan lijkt 3% toename nog niet eens zo veel, maar dit is en wereldwijd en het is voor een type dienstverlening waarvan velen beweren dat het per saldo voordeliger is dan onpremise oplossingen.

Met andere woorden een daling van de IT uitgaven, ook die voor sommige hardware, is eigenlijk een goed signaal voor iedereen die wat met cloud doet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.