Vraag de klant: versleuteling – waarom wil je dat?

slotsleutel630Op VMworld werd het begrip encryptie door bijna elke standhouder die ISPtoday sprak minimaal één keer gebruikt. Het werd genoemd als iets dat men ondersteunde of iets waardoor het eigen systeem veel minder werd belast dan dat van de concurrentie. Een oordeel over versleuteling werd niet gegeven, dat was nadrukkelijk aan de klant om daar over te beslissen (al dan niet op basis van input van de partner).

Encryptie van data is een onderwerp dat waarschijnlijk niet zo nadrukkelijk op de agenda staat van elke klant. Voor de gebruiker van een doorsnee shared hosting pakket zal het weinig relevant zijn hoe de back-ups van zijn site worden opgeslagen of het FTP verkeer loopt. Het is zelfs de vraag of het hem bekend is dat er back-ups zijn. Naarmate de klant groter is, of meer afhankelijk is van online data opslag en verwerking, wordt ook de kans groter dat er op enig moment vragen worden gesteld over meer veiligheid van data en het transport ervan. Dat is het moment waarop de provider een commercieel verhaal kan gaan afsteken over encryptie en andere maatregelen, waarbij het soms beter is de term versleuteling te hanteren.

Maar zoals een aantal standhouders in Barcelona aangaf: zij en de partners draaien ook wel eens een andere plaat af. Niet een verhaal afsteken, maar de klant wedervragen stellen. Waarom moet er versleuteld worden is daarbij de eerste vraag, gevolgd door wat wel en wat niet. De derde vraag in die reeks is of intern alle processen zijn doorgevoerd om dat ook te kunnen managen. Dat laatste klinkt heel formeel, maar denk daarbij aan de horrorscenario’s dat er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt over per wanneer data moet worden versleuteld (direct of pas na een maand) of dat men de risico’s van datatransport via het reguliere internet onderschat.

Klinkt dat als een open deur? Daarop zijn dan de twee wedervragen: waarom was het iets dat in Barcelona wel ter sprake kwam en waarom is het onderwerp bij de meeste providers niet meer dan een paar regels zonder verdere uitleg in de FAQ?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.