Vroegere analoge TV-frequenties cruciaal bij LTE-uitrol

Nederland loopt achter op het gebied van 4G/LTE netwerken. In Duitsland vind je al hele gebieden met actieve LTE-netwerken en ook landen als Zweden, Noorwegen, Polen, Oekraïne en de Baltische staten zijn al over op het snellere mobiele netwerk. Ook in andere delen van Europa maken ze stappen richting een actief LTE-netwerk. Dus wat houdt Nederland tegen?

800 en 1800 MHz
Naar mijn idee ligt het probleem bij de overheid. De providers zijn er technisch gezien klaar voor en de consument vraagt er steeds vaker om, dus daar loopt het niet vast. Een van de uitdagingen in de uitrol naar 4G is dat deze voornamelijk gerelateerd is aan hardware. In de overgang van 3G (UMTS) naar 3,5G (HSDPA) volstond een software update om over te schakelen naar het nieuwe netwerk. Voor 4G zal men daadwerkelijk de zendmast in moeten om de antenne te vervangen. Dit vraagt een behoorlijke investering van de ISP’s. Daarnaast zijn er nog weinig frequenties beschikbaar om het netwerk effectief uit te rollen. In 2010 zijn de 2,6 GHz frequenties geveild onder de telecom providers, maar in mijn ogen is deze frequentie niet voldoende geschikt voor LTE. Effectiever is om de 800-900 en 1800 MHz frequenties in te zetten omdat deze frequentie een minder grote investering vraagt in hardware en daarnaast het bereik van deze frequenties gewoon groter is. Ook pakt men daarmee terug op de oude TV frequenties. Deze zijn namelijk snel aan het verdwijnen in Nederland. Maar daarin zullen we af moeten wachten wat het Agentschap gaat besluiten.

Testcase
In Duitsland zien we dat een LTE-netwerk goed werkt. Hoewel in Nederland bijna 96% van de huishoudens beschikt over een kabelaansluiting zijn er in Duitsland nog hele gebieden waar geen kabel te vinden is; de zogeheten witte zones. De Duitse regering was hier verplicht om breedband aan te bieden, om de mensen toch in de gelegenheid te stellen om de faciliteiten voor de moderne samenleving te implementeren. Dit was een mooie testcase voor LTE. In deze gebieden heeft men LTE op de 800 MHz frequentie uitgerold, de oude analoge TV frequentie. Zoals eerder genoemd biedt deze frequentie eigenlijk alleen maar voordelen voor het nieuwe mobiele netwerk. Nu zij de netwerken hebben kunnen testen in de witte zones, begint men in nu ook met de uitrol naar de grotere steden.

Veel vraag, hoog tempo
Uiteraard zijn er ook leerpunten te benoemen na de LTE-implementatie in Duitsland. Zo blijkt dat we de markt behoorlijk hebben onderschat. De interesse in en vraag naar LTE bleek veel hoger dan verwacht, mede ook door de goede prijs/kwaliteit verhouding bij T-mobile. De beslissing om over te stappen naar LTE was daarom voor veel Duitse consumenten geen lastige. Netwerkproviders moesten daardoor een flinke inhaalslag maken om de vraag van de consument te kunnen bijbenen.

Komende tijd wordt interessant
Er ligt dus nog genoeg werk voor de ISP’s in Nederland en ik kan alleen maar hopen dat er snel stappen zullen worden gezet. Voor nu verwacht ik dat de druk van de consument doorslaggevend zal zijn in het tempo waarin LTE zich zal ontwikkelen. Een voorbeeld hiervan zijn de huidige studenten. Weinig van hen hebben nog een vaste telefoon aansluiting, alles gaat mobiel. Hetzelfde gebeurt ook steeds vaker met de internetverbinding. Vanuit de VS en Azië komen er steeds meer apparaten die LTE ondersteunen. Deze worden aangeschaft door de consument, waarna deze logischerwijs gaat verwachten dat LTE ook beschikbaar wordt. De komende tijd wordt dus interessant. Ik wacht in ieder geval vol interesse af wat het Agentschap Telecom zal gaan besluiten rondom de 800 en 1800 MHz frequenties, die kunnen nog wel eens cruciaal zijn bij de LTE-uitrol.Jan Buis
is Director International Sales bij LANCOM en gespecialiseerd in (draadloze) netwerken.

About the author

Avatar

Jan Buis is Director Businesss Development van de LANCOM Systems GmbH