Waar zet je dat datacenter neer?

Een maand geleden hield het Open Compute Project een bijeenkomst in Texas. Voor de meesten Nederlandse hosters en datacenter medewerkers is dat te ver weg. OCP is ook een onderwerp dat velen nog abstract vinden. De meeste presentaties zijn gelukkig online geplaatst.

De Alibaba case

Het aardige aan de slides is dat ze nog veel verder gaan dan OCP issues zelf. Zo heeft Alibaba een presentatie van 30 pagina’s gedeeld waarin het de cloud datacenter issues die het heeft heel duidelijk uitlegt. Voor een deel zijn dat punten die we begrijpen. Ook in Nederland is het bijvoorbeeld erg handig als je een datacenter neerzet in de buurt van voldoende stroom en water. Wij hebben daar in het kleine Nederland een groot voordeel: beiden zijn nooit ver weg. Dat is in de VRC duidelijk anders. De presentatie van Alibaba laat zien dat grote delen van het grote land gewoon ongeschikt zijn voor datacenters. In het zuiden is het te warm, in het noorden te koud en op andere plekken is het door woestijnen te stoffig. Alibaba is daarom uitgeweken naar een bepaalde regio, daar is de lucht schoon genoeg (!) om 320 dagen in het jaar directe koeling te kunnen toepassen.

Het zijn dat soort opmerkingen die je hier in Nederland weinig tegenkomen. Toevallig was er vorige week nog een behoorlijke mate van luchtvervuiling (woestijnzand en rook uit Portugal), maar wanneer moet je je hier nu zorgen maken om free air cooling omdat de lucht te vies is? De afwijkende omstandigheden in de VRC helpen ook te verklaren waarom de PUE daar nog een forse streep hoger ligt. Alibaba geeft voor de genoemde locatie 1,25 aan. Dat is een waarde die je in Nederland niet veel meer tegenkomt.

Stroom en koeling

Alibaba zegt dat het stroomverbruik per rack nu reeds tussen de 7 en 19kW ligt (ruime bandbreedte). Het verwacht dat dit in de toekomst per rack 20~90kW gaat worden (geen typefout!). Voor de datacenters die dat kunnen bolwerken is een echt hele andere architectuur nodig. Dat is een van de redenen waarom deze partij ook OCP omarmt. OCP is immers meer dan een andere kast en moederbord, ook issues al cooling staan er op de agenda.

Nog even over de locatie die tijdens de OCP sessie is genoemd: daar maakt Alibaba gebruik van immersion-cooling en men verwacht dat het ook in de DC’s in andere klimaatzones met succes gaat worden toegepast. Dan hoeft Alibaba in de toekomst minder kritisch om te gaan met de vraag waar het een DC neerzet.

Over OCP gesproken: op 13 november wordt er in Hoofddorp een OCP & SDN themamiddag gehouden, zie ook de agenda rechts op deze pagina.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.