Waarom kiest het MKB voor cloud opslag?

Als het gaat om de opslag van data weet iedereen dat er sprake is van hevige concurrentie. Een aantal internationale (en tenminste 1 nationale!) aanbieders heeft een entry leven aanbod voor noppes. Met een nog beter aanbod dan € 0,00 komen is lastig, maar een aantal van die spelers doet dat door met de opslagcapaciteit te stunten.

Dat gratis heeft ook een keerzijde. Aanbieders kunnen er bijna overnight mee kappen, zelfs grote spelers als Microsoft weten dat spel te spelen en voor een sla of iets als garantie hoef je echt niet aan te kloppen. Wie dat wel wil, omdat zijn bedrijf iets van garanties moet hebben zal alleen al daarom uitwijken naar een betaalde dienst. En toch zie je daar nog steeds dat er zakelijke gebruikers zijn die vertrouwen op een gratis dienst.

Dat en een aantal andere bevindingen kun je teruglezen in een mini rapport van Clutch dat de antwoorden van een hoop Amerikaanse MKB ondernemers verzamelde en daarbij verder inzoomde op de 293 die iets doen met cloud storage. Opvallend daarbij: het aantal kleinere ondernemers dat niets doet met cloud wordt nog steeds “significant” genoemd. Er is niet bekend of die groep (vorig jaar was 48% non-cloud gebruiker) echt geen cloud storage gebruikt of dat een deel niet weet dat wat ze doen cloud-gebaseerd is.

Hoe dan wat zijn de voornaamste bevindingen?

  • 57% heeft tussen de 2 en 4 jaar geleden cloudstorage ontdekt.
  • 26% zelfs minder dan 1 jaar geleden.

Dat zet dus een streep door de aanname (en regelmatig gehoorde kreet) dat iedereen, ook in de VS, inmiddels al lang iets in de cloud opslaat.

Waarom er voor cloud is gekozen geeft een voorspelbaar scala van antwoorden. Gemak, snelle toegang tot de data en veiligheid worden het meest genoemd en dat terwijl daar ook de gratis opslag mee wordt bedoeld. Eveneens opvallend: meer capaciteit wordt vaker als voordeel genoemd dan het verlagen van de kosten voor opslag. Je zou daardoor kunnen denken dat het prijskaartje dat aan cloud storage hangt misschien toch niet zo belangrijk is.

En dat prijskaartje kan best fors zijn. Van de bedrijven die wel betalen voor opslag in de wolken (circa 70% van de gehele groep) heeft 14% daarvan maandelijkse kosten tot $50. 42% betaalt voor deze manier van storage tussen de $51 en $250 per maand, de rest meer en 8% had geen clue.

Conclusie moet dan welhaast zijn dat kosten toch niet alles bepalend zijn als het gaat om opslag. Voor wie in Nederland een storage aanbod geënt op het MKB heeft of overweegt is dit onderzoek – met de andere vragen – de moeite van het doorlezen waard.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.