Waarom verbeterde levensduur flash storage zo belangrijk is

HDD627480-wikiTijdens een eerder interview met Niels Roetert van Tintri kwam ter sprake dat de opslagcapaciteit van flash storage appliances steeds verder toeneemt. Een direct aanleiding hiervoor is dat in het fabricage proces van SSDs en dergelijke nog steeds grote sprongen worden gemaakt. De tijd dat een SSD maximaal 960GB kon zijn ligt achter ons, de straatprijs is nog maar een fractie van de oorspronkelijke adviesprijs.

Samsung heeft begin dit jaar al aangekondigd SSDs met 15TB capaciteit op de markt te brengen. Met dergelijke componenten kunnen allerlei appliances steeds meer opslagcapaciteit krijgen zonder daarvoor in fysieke omvang toe te nemen. Dat is een voordeel dat bij iedereen op het netvlies staat. Er is echter nog een ander punt dat zich in positieve zin ontwikkeld: de levensduur van SSD. In een enterprise en/of datacenter omgeving worden machines en componenten aangeschaft en afgeschreven. Onderdelen die langer mee gaan en zonder beperkingen inzetbaar blijven zijn natuurlijk beter voor de TCO en je nettomarge.

De gegarandeerde levensduur uitgedrukt in tijd (niet data writes!) voor de pro series van Sandisk is inmiddels 10 jaar. Samsung en Kingston lopen daar nog achter (Micron heeft die data niet online staan). Maar toch, de 5 jaar die zij bieden is nog steeds langer dan de doorsnee afschrijvingsduur voor hardware. Die termijn zegt iets over het vertrouwen dat de producenten in de levensduur onder reële omstandigheden hebben. Het gevolg van die verlengde levensduur is bij een appliance de kans op een tussentijdse disk migratie/vervanging kleiner gaat worden. Dat is niet alleen een directe besparing in kosten, maar de kans op (geplande of ongeplande) downtime wordt kleiner.

Het is vooral dat laatste dat volgens de bekende onderzoeksbureaus en analysten voor een voorspelbaar antwoord leidt op de vraag in enterprise omgevingen: zullen we overstappen naar all flash?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.